
Politică
Rotativa bulgară: ”nu ne-am ținut promisiunea, dar atât am putut face”
bulgaria.jpg

Potrivit înțelegerii, în primele nouă luni premier va fi Nikolai Denkov de la Continuăm Schimbarea, iar Maria Gabriel de la GERB va fi vicepremier și ministru de Externe. Apoi, rolurile se vor schimba.
Într-un fel, constituirea acestei coaliții poate fi considerată o surpriză. Aceasta, câtă vreme coaliția reformistă a declarat, imediat după aflarea rezultatelor scrutinului din 5 aprilie, că nu se va alia cu GERB, din cauza acuzațiilor de corupție care planează asupra acestei formațiuni.
Bineînțeles, formarea acestei coaliții nu a fost primită chiar cu entuziasm de cele două părți componente.
”Nu ne-am ținut promisiunea, îmi pare rău. Dar asta e tot ce am putut face”, a spus Kiril Petkov, copreședinte al coaliției Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democrată, conform Agenției Novinite.
”Unul dintre lucrurile care nu-mi plăceau la politicieni, atunci când eram în rolul de observator, era faptul că aceștia explică mereu motivele pentru care își încalcă o promisiune. Dacă acest lucru i-a făcut pe prietenii și alegătorii noștri să se simtă prost, îmi cer scuze! Dar cred sincer că, în această situație, este tot ce puteam face mai bine."
Novinite comentează că, pe rețelele de socializare au început imediat să curgă comentarii potrivit cărora coaliția reformistă și-a trădat alegătorii, deoarece a promis în repetate rânduri, înainte și după campania electorală, că vor păstra așa-numitele "linii roșii" și nu se vor alia cu GERB și nici nu vor susține sau participa la un cabinet în care să existe reprezentanți ai acestui partid.
La rândul său, Boyko Borissov, lider al GERB și fost prim-ministru timp de un deceniu, a declarat că aceasta nu este o coaliție, ci o responsabilitate.
"Îl numesc comportamentul responsabil al unor partide diametral opuse dar cu programe 100% identice. Și, în același timp, cu orgoliile noastre în spate, ne-am unit pentru a depăși criza. Altfel, cum să vorbim despre noi alegeri? Cele două stadioane din Plovdiv au costat mai puțin decât ar costa noi alegeri. Șase astfel de stadioane au fost pierdute în ultimele șase alegeri", a spus fostul premier bulgar. Și el s-a referit la atacurile înspre ambele componente ale noii coaliții, dar a insistat pe ideea de responsabilitate.
Iată însă că, în perspectiva unui nou tur de scrutin, al șaselea din ultimii doi ani, liderii politici de la Sofia par să fi ales răul cel mai mic, în beneficiul stabilității.
Bulgaria trebuie să aibă un guvern pe deplin funcțional dacă vrea să aibă o șansă de a adera la Spațiul Schengen cât de curând. Și mai este și războiul din Ucraina. Rămâne însă de văzut cât de stabilă va fi această construcție, foarte asemănătoare cu cea de la București.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica