Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lansare de campanie cu probleme pentru Ron DeSantis...

ron_de_santis.jpg

Ron DeSantis
Sursa imaginii: 
REUTERS - MARCO BELLO via rfi.fr

Guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, și-a lansat miercuri candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2024 printr-un anunț pe Twitter. El îl va înfrunta pe Donald Trump în cadrul primarelor prezidențiale republicane. Iar discuția cu Elon Musk, în timpul căreia acesta a vorbit despre planurile sale, a fost afectată de numeroase probleme tehnice și transformată astfel, până la urmă, într-un fiasco, comentează France24.

Candidatura guvernatorului din Florida era așteptată cu nerăbdare de republicanii care caută să-l înlocuiască pe fostul președinte american, deoarece, chiar dacă sunt de acord cu ideile lui, excesele de care dă dovadă devin intolerabile.

Într-o înregistrare video postată pe Twitter, bărbatul în vârstă de 40 de ani, văzut ca principalul adversar republican al miliardarului newyorkez, a promis să aducă America pe culmile mărețe de altădată. O formulare care amintește de sloganul campaniei victorioase a lui Donald Trump din 2016: "Make America great again".

Într-un schimb de replici cu Elon Musk, care a avut loc pe Twitter, guvernatorul trebuia să vorbească despre planurile sale de campanie, însă grave probleme tehnice au perturbat transmisia ascultată de sute de mii de utilizatori. "Vă mulțumim pentru răbdare", "microfonul dvs. nu este deschis"... Patronul Twitter a făcut tot ce a putut pentru a gestiona situația haotică...

 

"Acest link funcționează"

Guvernatorul a încercat să-și expună viziunea, ce își propune să facă pentru țară, folosind mereu ca exemplu Florida, pe care spune că a transformat-o într-un ”laborator” de idei conservatoare. "Mă angajez să fiu un lider energic care va aborda problemele importante", a promis el, insistând în special asupra problemelor legate de migrație.

Dar mesajul său a părut să fie umbrit de seria de probleme tehnice, spre marea satisfacție a lui Donald Trump. "Probleme tehnice. Tăceri stânjenitoare. Un eșec total", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al fostului președinte.

În noiembrie 2024, câștigătorul primarelor republicane se va confrunta cu candidatul ales de Partidul Democrat - cel mai probabil Joe Biden. Liderul octogenar s-a grăbit, de asemenea, să ironizeze lansarea campaniei lui Ron DeSantis. "Acest link funcționează", a glumit președintele-candidat într-o postare pe Twitter, link care redirecționează spre campania sa de strângere de fonduri.

Fost ofițer de marină, Ron DeSantis a devenit popular datorită izbucnirilor ultraconservatoare cu privire la domeniul educației și al imigrației, în numele unei lupte împotriva "falsei corectitudini politice". Dar drumul său spre Casa Albă este presărat cu capcane.

Mulți conservatori și-au pus speranțele în candidatura sa după ce a fost reales guvernator al Floridei în noiembrie 2022, moment în care Donald Trump părea să piardă teren. Însă, potrivit mai multor sondaje de opinie, DeSantis se află acum serios în spatele fostului președinte. Aceste sondaje pot suferi modificări, deoarece alegerile sunt încă departe. Cu toate acestea, Donald Trump a fost încântat să împărtășească pronosticurile pe rețeaua sa, Truth Social.

Principalul dezavantaj al conservatorului aflat la conducerea Floridei, tată a trei copii, este lipsa sa de carismă, semnalată atât de susținători, cât și de opoziție. Iar tabăra lui Trump nu ezită să se folosească de acest dezavantaj. Ostilitățile dintre cei doi bărbați au început chiar înainte ca guvernatorul Floridei să facă pasul cel mare spre Casa Albă.

Donald Trump, ținta mai multor anchete juridice, s-a aruncat cu toate speranțele și resursele în cea de-a treia cursă pentru Casa Albă, mobilizându-și oamenii care i-au rămas în mare parte fideli.

În această confruntare, Ron DeSantis va putea totuși să se bazeze pe finanțări consistente. Echipa sa a anunțat că a strâns un milion de dolari în prima oră de campanie...

Ales guvernator al Floridei în 2018, cu sprijinul...lui Donald Trump, Ron DeSantis pretinde că întruchipează noua gardă. Momentan, ceilalți candidați republicani declarați - Nikki Haley, Tim Scott, Asa Hutchinson - depășesc rareori 5% din intențiile de vot.

 

Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de France24.