
Politică
Emilia Șercan la RFI: O mare rușine decizia Consiliului de Etică privind plagiatul lui Bode
emilia_sercan_rusine_consiliu_national_etica_plagiat_bode.jpg

O știre ce poate trece neobservată în această perioadă de grevă generală în educație este că Lucian Bode nu a plagiat, conform Consiliului Național de Etică în Cercetare.
Organismul respectiv ține de Ministerul Cercetării, condus de un membru PNL, deci de un coleg de partid al lui Lucian Bode.
Consiliul susține că teza de doctorat a lui Bode ”nu este plagiată, dar conține un număr mare de greșeli de citare”.
Emilia Șercan critică verdictul: ”Eu aș putea să o calific ca fiind o decizie profund neetică. Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice reușește performanța să analizeze 27 de calupuri din cartea domnului Bode, în care acesta și-a publicat teza de doctorat, din cele 27 de secvențe, în 26 Consiliul constată că sunt probleme, fie de necitare, fie de neutilizare a ghilimelelor, fie de traducere și de nefolosire a ghilimelelor și cu toate acestea, concluzia este de neplagiat. E uluitor, din punctul meu de vedere, să constatăm acum după 11 ani de la cazul Ponta, că se pot invoca argumente, așa cum au fost invocate atunci, că ghilimelele nu sunt obligatorii, că o lucrare științifică, pentru că aici vorbim despre o carte, poate să fie pur și simplu o compilație de texte ale unor alți autori, fără o contribuție originală a celui care semnează cartea și lucrul acesta pare că este acceptabil pentru comunitatea academică din România”.
Daniel Fenechiu (PNL): Emilia Șercan nu e vreun Dumnezeu în materie de stabilire a plagiatelor
Reporter: În condițiile în care Comisia de Etică a UBB a stabilit că Lucian Bode a plagiat, iar Consiliul Național de Etică susține contrariul, cine are de fapt ultimul cuvânt?
Emilia Șercan: În momentul de față, nimeni nu are un ultim cuvânt, pentru că CNATDCU care ar fi putut într-adevăr să se pronunțe în legătura cu teza de doctorat și ar fi putut emite și o măsură (...), acest CNATDCU este în momentul de față blocat, este blocat prin decizie politică. Anul trecut, CCR a emis o decizie prin care Curtea spune că o lucrare de doctorat analizată anterior nu poate să fie reanalizată din punct de vedere al conținutului științific. Conținutul științific nu este același lucru cu încălcarea normelor de etică în cercetarea științifică, adică normele de redactare, normele de citare, normele de utilizare a unor informații, date și așa mai departe. Lucrurile acestea nu se califică la conținut științific, ci vorbim despre încălcarea unor standarde etice, asupra cărora CCR nu s-a pronunțat. Ce face doamna Ligia Deca? În prima ședință care se ține la CNATDCU, după ce UBB procedural a sesizat CNATDCU cu privire la constatările făcute, de plagiat, evident, în teza domnului Bode, doamna Deca participă la ședință și îi avertizează pe membrii CNATDCU că nu au dreptul să se pronunțe pe teza domnului Bode, pentru că CCR interzice. Este o mistificare a deciziei CCR, bineînțeles, în favoarea plagiatorilor și a celor care își doresc să stea liniștiți în funcții publice, fără să fie deranjați de vreo decizie de plagiat.
Reporter: În acest moment, oficial vorbind, Lucian Bode a plagiat sau nu?
Emilia Șercan: Acum, fiecare are o decizie care să-l mulțumească. Sunt unii care se vor folosi de decizia Comisiei de Etică a UBB, spunând ia uitați, comisia această de etică, universitatea care i-a acordat titlul de doctor a constatat plagiatul, pe când domnul Bode și probabil mulți dintre susținătorii săi politici, dar și membri de partid vor spune nu, domnul Bode n-a plagiat, pentru că a venit un Consiliu Național, care este superior unei comisii de etică. Este o mare rușine această decizie a Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, mai exact pentru că sunt analizate doar porțiuni din teză, nici măcar nu sunt analizate toate sursele de exemplu (...), doar secțiuni din teză, așa, pe alese (...). E absolut halucinant, este un mare deserviciu pe care acest Consiliu Național de Etică îl face lumii academice. Prin acest verdict se încearcă acreditarea unei idei, că de fapt, dacă nu ai pus ghilimele, nu ai citat, este o simplă eroare de citare, lucru introdus în lege de domnul Cîmpeanu, reluat de doamna Deca și de PSD și pus în acest proiect de lege a educației, care a fost votat. Aceste lucruri vor servi pentru a salva inclusiv membri ai comunității academice, pentru că practica, atâta timp cât niște profesori universitari le-au permis unor doctoranzi să plagieze în tezele de doctorat, în mod sistematic, asta arată că asta a fost practica în mediul academic și nu a fost practica doar în cazul doctoranzilor, ci și în cazul profesorilor sau al cercetătorilor, care au făcut același lucru.