Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Starea de urgență, prelungită cu încă 60 de zile în R.Moldova

52927703955_75f64e41f7_k-750x430.jpg

Sursa imaginii: 
Parlamentul R.Moldova

Începând cu 4 iunie, starea de urgență în Republica Moldova va fi prelungită cu încă 60 de zile. O hotărâre în acest sens a fost adoptată, în seara zilei de vineri, de Parlamentul de la Chișinău. 58 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate au votat pentru proiectul propus de premierul Dorin Recean. Potrivit lui, decizia este determinată de riscurile și amenințările generate de războiul Federației Ruse în Ucraina.

Dorin Recean susține că și în continuare se menține pericolul de survolare neautorizată a spațiului aerian național al Republicii Moldova. De asemenea, se constată că ”țara noastră este expusă amenințărilor asimetrice și a unui larg spectru de manifestări ale războiului hibrid. În acest context, trebuie luat în considerare și riscul unor noi atacuri cibernetice asupra instituțiilor publice și a infrastructurii critice naționale”.

În acest context, Republica Moldova are nevoie în continuare de mecanismele legale circumscrise stării de urgență, pentru a gestiona eventuale evoluții imprevizibile, afirmă prim-ministrul R.Moldova.

Astfel, pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățenii Republicii Moldova și alte persoane aflate pe teritoriul țării.

Starea de urgență a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina.