Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zelenski cere parlamentului ucrainean să aprobe sancțiuni împotriva Iranului pe o perioadă de 50 de ani

zelenski.png

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va sosi sâmbătă la Roma
Sursa imaginii: 
www.president.gov.ua

Președintele Volodimir Zelenski solicită parlamentului ucrainean să aprobe sancțiuni pe o perioadă de 50 de ani împotriva Iranului. Motivul, rolul Iranului în aprovizionarea Rusiei cu drone și echipamente militare pentru război, relatează The Guardian.

Sancțiunile ar include o interdicție completă a comerțului cu Iranul, a investițiilor și a transferului de tehnologii, relatează Kyiv Independent. Un vot încă nu a fost programat.

Anunțul vine la câteva ore după un atac în masă cu drone efectuat de Rusia, folosind 54 de drone Shahed de fabricație iraniană. Ucraina susține că a doborât 52 dintre ele.

Teheranul l-a acuzat sâmbătă pe preşedintele Volodimir Zelenski că critică Iranul cu scopul de a obţine mai multe ajutoare şi arme din partea Occidentului în conflictul împotriva Rusiei, relatează AFP.

Diplomaţia iraniană a reacţionat la o înregistrare video publicată miercuri, în care liderul ucrainean a cerut "poporului iranian" să facă presiuni asupra guvernului său pentru ca acesta să se îndepărteze de "teroarea rusă" şi să nu mai livreze drone pentru a efectua atacuri la scară largă în Ucraina.

"Repetarea acuzaţiilor false ale preşedintelui ucrainean la adresa guvernului şi poporului iranian" are ca scop "atragerea cât mai multor arme şi ajutoare financiare din partea ţărilor occidentale", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani.