Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președinta Ungariei, la Șumuleu Ciuc: Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru! MAE reacționează

novak_katalin.jpg

Președinta Ungariei, Katalin Novak
Sursa imaginii: 
Facebook/Katalin Novak

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a postat pe pagina ei de Facebook un mesaj controversat de la Șumuleu Ciuc (Harghita), locul unde s-au întâlnit sute de mii de etnici maghiari, la pelerinajul de Rusaliile catolice.

„Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru! #suntemîmpreună”, a postat sâmbătă, 27 mai 2023, pe Facebook, președinta Ungariei, Katalin Novák.

Postarea este însoțită de un clip în care sunt prezentate imagini de la pelerinajul de Rusaliile catologice de la Șumuleu Ciuc, la care au participat câteva sute de mii de etnici maghiari din România și Ungaria.

 

Imnul secuiesc (în maghiară Székely himnusz) este un poem scris în anul 1921 de György Csanády, pus apoi pe o melodie creată de Kálmán Mihalik. Mult timp interzis, dar foarte cunoscut în Transilvania, el este cântat cu regularitate la petreceri și evenimente în secuime. Sâmbătă, Novak Katalin a însoţit cordonul oficial, format din preoţi şi pelerini, având în frunte steagul sfânt al Şumuleului, Laborumul, care a plecat din faţa bisericii franciscane de la Şumuleu Ciuc, scrie Digi24.ro.

REACȚIA MAE

„MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România și a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părții române la manifestarea reținerii în declarații și mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali și politicieni ungari în România, și în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României”, se arată în comunicatul de presă al MAE.

În plus, MAE a mai transmis că asemenea afirmații nu sunt în conformitate cu relațiile „de bună vecinătate și colaborare” dintre România și Ungaria.

„În context, a mai fost precizat faptul că astfel de declarații nu corespund dezideratului promovării unei relații pragmatice, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două țări, în interesul nemijlocit al cetățenilor români și ungari indiferent de etnie, precum și spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară (semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996) și Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)”, se arată în comunicatul de presă al MAE. 

 

Aproximativ 300.000 de persoane, printre care se numără şi preşedinta Ungariei, Novak Katalin, au participat, sâmbătă, la marele pelerinaj de Rusaliile Catolice, de la Şumuleu Ciuc, județul Harghita.