Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maia Sandu: Nu există sprijin suficient pentru reunificare. Dacă va intra în R. Moldova, Putin va fi arestat

maia_sandu.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Maia Sandu

Înaintea de-al doilea summit al Comunității Politice Europene, care va avea loc pe 1 iunie la Chișinău, președinta Maia Sandu a discutat cu trimișii speciali ai revistei Géopolitique despre mizele reuniunii găzduite de Republica Moldova. Securitatea, energia și conectivitatea sunt foarte importante pentru Moldova.

”Vom face tot ceea ce trebuie pentru a ne menține credibilitatea și cred că partenerii noștri văd autenticitatea eforturilor noastre de reformă”, le-a spus Maia Sandu reporterilor de la Géopolitique.

Menținerea stabilității Republicii Moldova este, de asemenea, foarte importantă.

”Imaginați-vă dacă Moldova ar fi un loc instabil, imaginați-vă cum ar putea Rusia să o folosească împotriva Ucrainei. Așadar, poate că Moldova este mică, dar noi suntem angajați în favoarea stabilității”, a spus Maia Sandu.

”Pentru noi”  - spune Maia Sandu - ”Uniunea Europeană este, în primul rând, un proiect de pace, iar când ne uităm la ceea ce se întâmplă în regiune, apreciem foarte mult pacea. Astăzi, suntem în siguranță datorită ucrainenilor care, luptând pentru a-și apăra țara și libertatea, o apără și pe a noastră.

Aceasta înseamnă, de asemenea, șansa de a păstra democrația. Apreciem și prețuim democrația și ne dorim să avem șansa de a o consolida pe a noastră, a mai spus președinta de la Chișinău”.

Ea a asigurat că nu există niciun risc de invazie militară a Rusiei, și asta datorită Ucrainei, care ține armatele rusești departe de granițele țării. Dar - a subliniat ea - ne confruntăm cu încercări ale Rusiei de a destabiliza țara.

De mulți ani, Rusia a încercat să șantajeze Moldova prin intermediul energiei. Dar astăzi, pentru prima dată de la independență, Moldova - cu excepția regiunii transnistrene - nu mai consumă gaz rusesc.

Dar această conversie are loc pe fondul creșterii eforturilor de destabilizare a Rusiei.

Un sondaj recent arată că majoritatea oamenilor din Moldova încă mai așteaptă să vorbiți cu Putin despre reducerea prețului la gaz. Ați fi pregătit să faceți acest lucru? - au întrebat reprezentanții revistei Géopolitique.Gaz ieftin contra susținerii agresiunii? Exclus...

”Unii oameni ar propune acest tip de soluții” - răspunde Maia Sandu - ”dar în aceleași sondaje, când îi întrebi dacă Moldova ar trebui să obțină un preț mai mic pentru gaz, dar să susțină agresiunea rusă în Ucraina, ei spun nu”.

Președinta de la Chișinău a asigurat că țara sa va cumpăra energie din țări democratice și nu va sprijini agresorii doar pentru a obține gaze mai ieftine.

O altă întrebare a vizat perspectiva unei runificări cu România, care, potrivit reporterului, ar putea simplifica accesul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană.

Maia Sandu a precizat că există sprijin pentru reunificarea cu România, dar nu suficient. Sunt câteva persoane care au promovat ideea, dar numărul lor nu este suficient. Există, în schimb, sprijin pentru integrarea în UE, iar noi asta urmărim, a precizat președinte Republicii Moldova.

Este adevărat, un milion de moldoveni au pașaport românesc, a recunoscut Maia Sandu.

Dar – a precizat ea - aceasta este o țară democratică și contează ce vor oamenii. Sunt și oameni care se tem de reunificare, există într-adevăr o discuție veche, dar, din nou, nu există suficient sprijin pentru ca acest lucru să se întâmple.

În sfârșit, Maia Sandu a asigurat că, în virtutea angajamentelor internaționale ale Republicii Moldova, autoritățile îl vor aresta pe Vladimir Putin, în caz că acesta va pune piciorul în această țară.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 29 mai 2023