
Politică
Rusia mută arme nucleare în Belarus – cu ce consecințe?
putin_lukasenko.jpg

În orice caz, transferând arme nucleare în afara granițelor, Rusia încalcă o regulă nescrisă respectată de toate puterile – cu un singur precedent și anume criza rachetelor din Cuba, din 1962.
S-a spus atunci că omenirea s-a aflat la un pas de un război nuclear între cele două superputeri, URSS și SUA. Suntem și acum în aceeași situație?
Mai curând, nu. Desigur, instalarea de armament nuclear mai aproape de granițele Uniunii Europene nu poate să nu producă frisoane.
Dar se pare că tocmai inducerea fricii este efectul pe care mizează Vladimir Putin. Armata sa nu a făcut niciun fel de progres în Ucraina, în timp ce Kievul pregătește contraofensiva, bazându-se pe arme și muniții de înaltă performanță, furnizate de Occident.
Cu ce ar mai putea răspunde Vladimir Putin, dacă nu cu ridicarea nivelului de amenințare?
În mai multe rânduri, propagandiști și oficiali de la Moscova au invocat folosirea armelor nucleare împotriva Ucrainei sau chiar a țărilor care îi sprijină efortul de război. Ideea unei Rusii gata să folosească armele nucleare a fost, de asemenea, rostogolită și de trompetele propagandistice ale Kremlinului din țările occidentale, inclusiv România, pentru a diviza și înfricoșa societățile.
De la declanșarea invaziei, în februarie anul trecut, Occidentul și-a crescut mereu nivelul de implicare de partea Ucrainei, de la aruncătoare de grenade antitanc și sisteme de apărare aeriană, la tancuri moderne și drone de atac. Iar acum se vorbește tot mai mult despre avioane.
Rusia a acuzat mereu Vestul că escaladează conflictul, dar nimic nu s-a întâmplat în ce privește armamentul nuclear.
Decizia de a muta armele în Belarus nu are, de fapt, consecințe strategice. Chiar dacă ogivele sunt plasate câteva sute de kilometri mai aproape de granițele UE, nivelul de amenințare nu se schimbă. Dacă ar fi avut în intenție să utilizeze aceste arme, Putin ar fi putut să o facă și până acum, cu aceleași urmări.
Mai degrabă, instalarea armelor nucleare ar putea fi privită ca un pas spre anexarea Belarusului, ceea ce i-ar repara prestigiul zdrențuit lui Vladimir Putin, la el acasă, după seria umilitoare de înfrângeri de pe frontul ucrainean. Dar ar muta și granițele Rusiei cu câteva sute de kilometri mai la vest, gard în gard cu Polonia și statele baltice.
Iar aceasta chiar că va fi o problemă.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica