Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marat Khusnulin – dirigintele de șantier al lui Putin în teritoriile ocupate

sluga_putin.jpg

Marat Khusnulin și Vladimir Putin la Mariupol, 19 martie 2023
Sursa imaginii: 
Captură video kremlin.ru via AFP via France24

Marat Khusnulin, un tehnocrat despre care se poate spune că a conturat noua înfățișare a Moscovei, este viceprim-ministrul Federației Ruse care se ocupă acum de marile proiecte de construcție ale țării. Războiul împotriva Ucrainei l-a transformat în dirigintele de șantier al Kremlinului în teritoriile ocupate...

 

Un portret realizat de France24:

În afara Rusiei, Marat Khusnulin nu a atras probabil niciodată atât de multă atenție. Pe 19 martie anul acesta, el l-a însoțit pe Vladimir Putin în neașteptata sa vizită nocturnă la Mariupol. Viceprim-ministrul a fost ghidul președintelui rus printr-un oraș devastat, dar "eliberat"...

Vizita a fost filmată și difuzată de Kremlin și a avut loc într-un moment în care Curtea Penală Internațională tocmai emisese un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

În Mariupol, întunericul maschează peisajul dezolant. Marat Khusnulin îi prezintă președintelui o nouă zonă rezidențială, cu un loc de joacă pentru copii, plus o zonă dedicată antrenamentului stradal, și îi prezintă planul de reconstrucție al orașului. Transmisia este aproape perfect controlată: internauții au reperat totuși vocea unui locuitor, care nu apărea în cadru, dar care a îndrăznit să denunțe înscenarea care avea loc...

Încă prea puțin cunoscut publicului larg, Marat Khusnulin a ajuns totuși să ocupe o poziție importană în anturajul lui Vladimir Putin. În calitate de viceprim-ministru, el este cel care raportează președintelui ce se întâmplă în "noile regiuni", așa cum numește guvernul rus teritoriile ocupate. Încă din decembrie 2022, cei doi bărbați au examinat împreună daunele provocate podului din Crimeea, care fusese parțial distrus cu două luni înainte. Mai recent, Marat Khusnulin a fost primul oficial rus de rang înalt care a vizitat Bakhmut: o vizită preliminară pentru a anticipa planul de reconstrucție, a anunțat el pe contul său de Telegram.

De la Kazan la Moscova

Marat Khusnulin, în vârstă de 56 de ani, și-a început cariera în Republica Tatarstan, de unde este și originar și unde a fost, timp de nouă ani, ministrul construcțiilor. "Ascensiunea sa în Tatarstan a fost rapidă, datorită proiectelor majore de dezvoltare implementate. Capitala republicii, Kazan, a fost singurul oraș din perioada post-sovietică în care s-a construit o rețea de metrou", reamintește Vladimir Pawlotsky, doctor în geografie și profesor la Institutul Francez de Geopolitică.

Priceperea și eficiența sa au ajuns cunoscute la Moscova. În 2010, a fost chemat la Moscova și i-a fost încredințat departamentul de construcții. Însă el nu a venit aici singur: în 2018, ziarul Novaya Gazeta a dezvăluit cum Marat Khusnulin și-a plasat "zemliaki" - rudele apropiate din aceeași regiune, în acest caz din Tatarstan - în poziții influente.

Sarcinile pe care le-a primit au fost de-a dreptul ambițioase: să pună ordine în contractele semnate în timpul fostului primar Iuri Luzhkov și să modernizeze orașul, prin extinderea suprafeței acestuia și a rețelei metropolitane, prin construirea unor noi zone rezidențiale și noi centuri.

Transformarea Moscovei a fost rapidă, uneori contestată, dar în general aclamată. Printre succesele acestuia se numără renovarea stadionului Luzhniki, care va impresiona turiștii străini în timpul Cupei Mondiale de fotbal din 2018, și parcul urban Zariadié, care a fost premiat la Mipim (Piața internațională pentru profesioniștii din domeniul imobiliar), care este noua carte de vizită a capitalei.

Ca adjunct al primarului Serghei Sobyanin, Marat Khusnulin a depus eforturi pentru a face Moscova mai atractivă pe plan internațional, în special prin intermediul unui forum dedicat urbanismului. În acest scop, el a recrutat chiar și un prieten străin, Maurice Leroy, fost ministru francez din același domeniu (2010-2012).

 

Reconstruirea orașelor ucrainiene

În ianuarie 2020, a părăsit Primăria Moscovei pentru a prelua responsabilități federale: tehnocratul Khusnulin devine astfel unul dintre viceprim-miniștrii din guvernul lui Mihail Michustin. Atribuțiile sale au rămas aceleași, dar au fost extinse la nivelul întregii țări. "Sunt în primul rând un tehnocrat care trebuie să pună în aplicare politicile", a declarat el pentru ziarul Les Echos într-unul din rarele interviuri acordate presei străine.

"Guvernul din Rusia nu este o entitate politică precum în Franța. Este un organism de gestionare. Așadar, treaba mea nu este să fac politică, ci să dirijez activitatea lui".

În timpul crizei sanitare provocate de virusul Covid-19, el i-a furnizat prin videoconferință președintelui Putin rapoarte regulate și detaliate cu privire la lucrările întreprinse în diferitele regiuni ale țării.

"Marat Khusnulin are trăsăturile unui est-european", a declarat un funcționar din cadrul Primăriei Moscovei într-un portret avizat, publicat în 2020 de site-ul Meduza. Omul evită conflictele, nu-și manifestă dezacordurile și își afirmă pozițiile în privat.

Ofensiva lansată împotriva Ucrainei l-a condus inevitabil spre politica "ideologică": prin decretarea în grabă a anexării teritoriilor ucrainene ocupate - și în ciuda scandalului care a urmat - Kremlinul l-a însărcinat pe viceprim-ministrul Marat Khusnulin cu reconstruirea orașelor din Ucraina care au fost distruse... de forțele rusești.

Devenit constructorul lui Putin într-o țară aflată în război, fostul promotor al Moscovei este acum una dintre personalitățile rusești sancționate de Uniunea Europeană și de Statele Unite. Foarte activ pe rețeaua Telegram, el își documentează numeroasele călătorii prin Rusia și, din 2022, prin Ucraina aflată sub control rusesc, vizitând în special Luhansk, Donețk și regiunea Zaporojie.

În noiembrie anul trecut, el a vorbit despre reconstruirea orașelor ucrainene invadate ca fiind "cel mai mare proiect de acest fel din Rusia", evaluat, potrivit autorităților, la 223 de miliarde de ruble (2,6 miliarde de euro).

 

Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de France24.