Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Ucraina neagă orice implicare în atacul cu drone de la Moscova

drone_ucraina.jpg

Sursa imaginii: 
AP - LIBKOS via rfi.fr

Dezmințirea a fost făcută prin vocea consilierului prezidențial Mihailo Polokyak. Oficialul ucrainean consideră că, la fel ca la Belgorod, atacul de marți a fost comis de „protestatari armați” care vor să demonstreze că Putin și anturajul său nu sunt sacri.

„Ucraina nu are nimic de-a face cu atacul cu drone asupra Moscovei din dimineața zilei de 30 mai. Orice lovituri pe teritoriul Rusiei, al căror număr este în creștere, nu au nicio importanță strategică pentru Ucraina,” a declarat Mihailo Podolyak, consilier al Biroului Președintelui Ucrainei, potrivit suspilne.media.

„Atacurile au șocat elita politică rusă, cetățenii - în primul rând moscoviți, deoarece demonstrează că în Rusia este ușor să se organizeze proteste armate. Este valabil nu numai în regiunea Belgorod, ci și în orice alt teritoriu asupra căruia se poate câștiga controlul," adaugă Podolyak. Potrivit acestuia, atacurile vor duce la „desacralizarea finală a președintelui rus Putin și a anturajului său apropiat.”

 

Președinta Georgiei în vizită la Bruxelles

Foto: Twitter / Ursula von der Leyen

Siteul televiziunii georgiene 1tv.ge comentează vizita la Bruxelles a președintei Georgiei, Salome Zurabishvili care s-a întâlnit cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Am reiterat încă o dată voința neclintită a poporului georgian de a se alătura familiei europene și am subliniat importanța statutului de candidat la UE pentru societatea georgiană. Aștept cu nerăbdare continuarea cooperării noastre care va avansa Georgia pe drumul său istoric către Uniunea Europeană,” spune lidera de la Tbilisi.

Ursula von der Leyen a salutat, la rândul său, angajamentul ferm al lui Salome Zurabishvili față de perspectiva europeană a Georgiei.

 

Bani de la BERD pentru managementul deșeurilor în R. Moldova

Republica Moldova va beneficia de un grant din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în valoare de 5,6 milioane de euro, destinat realizării proiectelor de management al deșeurilor solide, relatează Moldpres.

Proiectul are drept obiectiv construcția infrastructurii de management al deșeurilor solide în Republica Moldova. Cu acești bani se va finanța achiziționarea echipamentelor și utilajelor pentru transportarea, sortarea, reciclarea și compostarea deșeurilor pentru raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni. Beneficiari ai proiectului vor fi aproximativ 185 mii de persoane.

 

Au contribuit la redactarea Revistei presei Europa Plus:

Viktoriia Pavchak – Ucraina;                                    

Salome Paksadze – Georgia;

Corina Vulpe – R Moldova

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 31 mai 2023