Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polonia: ”Lex Tusk” - un posibil instrument de represiune împotriva opoziției

polonia_andrzej_duda.jpg

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, în timpul discursului prilejuit de cea de a 231-a aniverare a Constituției Naționale, Varșovia, 3 mai 2022
Sursa imaginii: 
Președinția Poloniei / president.pl

Președintele polonez Andrzej Duda a dat luni undă verde pentru crearea unei comisii parlamentare de anchetă privind "influența rusă în Polonia", dar opoziția și o serie de experți juridici consideră această comisie drept "anticonstituțională", transmite rfi.fr.

Compusă din nouă membri aleși de o cameră inferioară dominată de tabăra naționalist-populistă, comisia de anchetă privind "influența rusă" va putea decide dacă liderii politici ai țării au cedat sau nu în fața influenței rusești în perioada 2007 și 2022.

Oricine va fi găsit vinovat ar putea să aibă interdicție să ocupe funcții publice care implică accesul la finanțele publice și la informații clasificate timp de 10 ani, pentru "a-i împiedica să acționeze din nou sub influența Rusiei în detrimentul intereselor Republicii Polone", potrivit noii legi. Șeful comisiei va fi numit de premierul polonez Mateusz Morawiecki. Membrii acesteia nu vor fi trași la răspundere pentru deciziile lor.

La începutul lunii mai, textul a fost respins de Senatul controlat de opoziție, dar majoritatea naționalistă a reușit să îl adopte vinerea trecută în camera inferioară, cu 234 de voturi pentru și 219 împotrivă. Pentru a intra în vigoare, nu mai lipsea decât semnătura președintelui Andrzej Duda, care face parte tot din partidul de conducere Lege și Justiție (PiS).

Potrivit guvernului, o astfel de comisie este esențială pentru a elimina influența rusă în Polonia, un aliat de nădejde al Ucrainei, atacată de Moscova. "Sper că Parlamentul va alege în mod responsabil membrii comisiei", a declarat Andrzej Duda, într-o declarație TV.

”O lege bolșevică”

Dar, mulți observatori sunt îngrijorați de termenul "influență rusă", considerat prea abstract și care ar putea fi folosit în mod abuziv de către comisia de anchetă. Mulți experți juridici îl văd ca pe un adevărat instrument de represiune politică și consideră că această comisie, care încalcă principiile separării puterilor politice și judiciare, este în mare parte neconstituțională. Organismul își asumă de fapt atribuțiile unui procuror și ale unui tribunal în același timp. Autoritățile nu au prevăzut nicio posibilitate de recurs împotriva deciziilor comisiei, cu excepția cazului în care există nereguli formale în funcționarea comisiei.

Potrivit opoziției și numeroșilor comentatori, legea este concepută pentru a-i compromite pe adversarii partidului populist Lege și Justiție (PiS) înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc în toamnă.

Opoziția califică textul drept "lex Tusk" (legea lui Tusk), după numele liderului principalei formațiuni de opoziție centristă Platforma Civică (PO), Donald Tusk, fost prim-ministru polonez între 2007 și 2014 și apoi președinte al Consiliului European, principalul adversar al actualului guvern.

Conform PO, legea este concepută pentru a-i compromite pe opozanții actualului guvern și pentru a-l împiedica pe Donald Tusk să câștige alegerile din toamnă. Tusk însuși a declarat că această comisie a fost concepută pentru a-l "elimina".

Marcin Kierwinski, secretarul general al PO, a descris-o ca fiind "stalinistă", în timp ce liderul partidului popular PSL a descris-o ca fiind un "tribunal de marionete". "Această lege bolșevică, care este contrară Constituției, dreptului internațional și rațiunii pure, trebuie să fie eliminată", a declarat Wladyslaw Kosiniak-Kamysz pe Twitter.

Întreaga opoziție, de stânga, de centru și chiar de extrema dreaptă, a declarat că nu va participa la activitatea acestei comisii, care marchează "sfârșitul democrației" în Polonia și împinge țara spre un "război civil", potrivit lui Szymon Holownia, președintele partidului Polonia 2050 (centru).

Potrivit observatorilor, comisia este destinată să deturneze acuzațiile ridicate de o serie de anchete jurnalistice asupra PiS, suspectat că acționează sub "influența Rusiei" și că menține contacte strânse cu politicieni europeni suspectați de legături cu Rusia, inclusiv cu lidera Rassemblement National Français, Marine Le Pen.

 

Traducere de Axenia DOCIU după articolul publicat de rfi.fr