Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ursula von der Leyen și Josep Borrell au ajuns în R.Moldova pentru a participa la summitul CPE

ursula.jpg

Sursa imaginii: 
Ministerul Afacerilor Interne al R.Moldova

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, împreună cu Josep Borrell,  Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, vicepreședintele Comisiei Europene, au ajuns la Chișinău pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene, din 1 iunie. A sosit deja și președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev.  

Astăzi, Ursula von der Leyen se va întâlni cu Maia Sandu, iar la ora 17.00 vor susține o conferință de presă comună. Ulterior, Înaltul reprezentant Borrell va inaugura oficial noua misiune de parteneriat a Uniunii Europene în Moldova, împreună cu viceprim-ministrul/ministrul de externe Popescu și ministrul de interne, Ana Revenco. În prezența ministrului moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, oficialul european va înmâna echipamentul nou livrat Forțelor Armate ale Republicii Moldova, finanțat în cadrul Instrumentului european pentru pace.

Președinta Comisiei Europene și Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate au reiterat sprijinul necondiționat pentru parcursul european al Republicii Moldova. ”Moldova este parte a familiei noastre europene”, a declarat Von der Leyen în cadrul vizitei sale oficiale la Chișinău, în noiembrie 2022. Tot atunci, președintele Comisiei Europene a anunțat că Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova un pachet de urgență în valoare de 250 de milioane de euro, pentru achiziția de gaze și compensarea costurilor la energie pentru populație.

Trebuie spus că, UE a fost aproape de cetățenii Republicii Moldova și într-o perioadă marcată de crize și incertitudine. Doar în octombrie 2021 – decembrie 2022, UE a oferit suport în valoare de peste 840 de milioane de euro pentru a depăși provocările. 

Recent, membrii Parlamentului European au adoptat o rezoluție prin care au solicitat Comisiei și Consiliului European să înceapă negocierile cu Republica Moldova privind aderarea la UE până la sfârșitul acestui an, urmare a îndeplinirii celor nouă condiționalități. 

În cadrul vizitei la Chișinău din martie anul trecut, Josep Borrell a evidențiat sprijinul deplin al UE pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova și pentru sprijinirea reformelor sale. Ulterior, UE a anunțat instituirea unei misiuni civile pentru Republica Moldova în vederea protejării securității, a integrității teritoriale și a suveranității țării. Desfășurarea acestei misiuni denotă un nou semnal important de sprijin al UE în circumstanțele actuale, susțin oficialii europeni.