Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maia Sandu, în ajunul reuniunii CPE: ”Bulboaca este pregătită. Bun venit, Europa, la noi acasă” (VIDEO)

maia_colac.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Maia Sandu

Președinta R.Moldova, Maia Sandu, a venit, miercuri, cu un mesaj pentru cei aproape 50 de șefi de stat și de guvern, lideri europeni, ce vor participa mâine la summitul Comunității Politice Europene. Evenimentul va avea loc la o vinărie privată din satul Bulboaca, la aproape 40 km de Chișinău.  

”Moldova este pregătită. Bulboaca este pregătită. Noi suntem pregătiți să primim oaspeți de pe întreg continentul. E bucuria noastă să avem casa plină de prieteni. Bun venit, Europa, la noi acasă”, afirmă șefa statului, în ajunul celei de-a doua reuniuni a Comunității Politice Europene.   

 

 

Meniul oficialilor europeni

Celor 50 de președinți, premieri și lideri europeni le vor fi servite bucate gătite după rețete tradiționale reinterpretate. Meniul a fost testat de critici culinari profesioniști și va fi preparat exclusiv din produse autohtone, pentru a evidenția autenticitatea și calitatea ingredientelor noastre. Cu o experiență vastă de muncă și implicare în evenimente internaționale din țări precum Danemarca și România, cheful Alex Petrican a făcut echipă cu Vadim Surachii, bucătarul șef de la crama din Bulboaca – un cunoscător desăvârșit al tradițiilor culinare locale. 

La aperitiv oaspeții vor gusta tradiționalele sărmăluțe, cu umplutură de legume călite în stil moldovenesc, acoperite cu glazură de vin din soiul Saperavi și cu smântână afumată. 

O altă gustare inclusă în meniu este ”Roata Norocului” – o  tocăniță de vinete și roșii proaspăt tăiate, presărată cu pudră de vin din soiul Rară Neagră și usturoi negru. Denumirea vine de la roata carului cu boi, expusă în moșiile boierești, care este considerată aducătoare de noroc.

Oaspeții vor putea gusta și colțunași din dovleac murat cu cremă de brânză de capră, sos de leuștean și icre de știucă, dar și mămăliguță umplută cu brânză de burduf, caș afumat și trufe negre. Mămăliga va fi fiartă în zer obținut din lapte bătut, prelucrată după principii japoneze și garnisită cu brânza de burduf, dar și cu trufe negre. Un alt fel de mâncare oferit oficialilor internaționali vor fi rulourile de cartof umplute cu zacuscă făcută ca la Bulboaca, presărate cu boia afumată, semințe de floarea-soarelui și arpagic verde.

Pentru felul principal bucătarii țin cont de restricțiile alimentare ale oaspeților, de aceea vor găti feluri vegetariene, cu pește sau cu carne. 

Oficialii vor fi serviți cu mușchiuleț de miel în stil moldovenesc cu frunze de varză, „Coloana infinitului” din morcov și țelină, sos glazurat de struguri din soiul Saperavi, sos de hribi cu ulei, ceapă verde și un buchet de ierburi cu flori de sezon și hrean. Vegetarienii vor mânca păstrăv de fag (ciupercă pleurotus) în stil moldovenesc, iar amatorii de pește vor putea savura din sturion în stil moldovenesc. 

Republica Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care se va desfășura la 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.