Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Volodimir Zelenski, primul președinte întâmpinat de Maia Sandu, la summitul CPE. ”Sunt bucuros să fiu în Moldova”

zelenski.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

”Sunt bucuros să mă aflu în Moldova. Nu a fost ușor să ajung. Mulțumim cetățenilor moldoveni care au grijă de refugiații ucraineni. Nu vom uita asta niciodată”. Este declarația președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, și a fost făcută cu puțin timp în urmă, după o înrevedere cu președinta R.Moldova, Maia Sandu. Să spunem că liderul de la Kiev a fost primul întâmpinat de șefa statului la vinăria de la Bulboaca unde astăzi se desfășoară cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene, cel mai mare eveniment de politică externă din istoria țării.

Summitul reunește în premieră în jur de 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni, care vor căuta soluții comune pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică. 

Președintele Ucrainei și președinta R.Moldova au avut o întrevedere bilaterală, după care au mers în fața presei, pentru scurte declarații. ”Sunt foarte fericit să mă aflu în Moldova. Susținem poporul moldovean și R.Moldova. Vom merge împreună umăr la umăr. Am abordat subiecte bilaterale. Viitorul nostru comun este în Uniunea Europeană. Ucraina este gata să intre în NATO, iar aceste garanții sunt importante nu doar pentru noi, dar și pentru R. Moldova”, a declarat Zelenski, înaintea de ceremonia oficială de deschidere a summitului Comunității Politice Europene.

 Între timp, la Bulboaca a ajuns președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrel. 

Potrivit agendei, până la 12.00, președinta R.Moldova, Maia Sandu, va întâmpina delegațiile oficiale, participante la summitul Comunității Politice Europene. Ulterior, va avea loc ceremonia oficială de deschidere. La 12.30, participanții la eveniment vor face o fotografie comună, iar în jurul orei 13.00, cei aproape 50 de șefi de stat și de guvern, dar și liderii europeni, vor discuta, repartizați în mai multe grupuri de lucru, subiecte legate de securitate, energie și conectivitate.

După ce vor lua prânzul, participanții la summit vor avea întâlniri bilaterale care vor începe de la 15.15. Programul oficial se va încheia la ora 17.00 cu o conferința de presă, susținută de președinta R.Moldova, Maia Sandu și liderii europeni.

Să spunem că, printre primii lideri europeni care au ajuns în R.Moldova pentru a participa la summit au fost președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borell. Tot joi, în Republica Moldova au ajuns șeful diplomației europene Charles Michael, președinții Elveției, Bosniei și Herțegovinei, Azerbaidjanului, precum și prim-miniștrii Georgiei, Portugaliei, Belgiei, Armeniei, Maltei, Luxemburgului, Islandei. 

Oficialii străini au participat, joi, la mai multe evenimente alături de președinta R.Moldova, și reprezentanții Executivului. Ursula von der Leyen a avut o întrevedere cu șefa statului, Maia Sandu, iar ulterior, au susținut o conferință de presă comună, unde a fost anunțat un nou pachet de asistență financiară din partea UE pentru R.Moldova, în valoare de 1,6 mlrd euro.

În seara zilei de joi, Înaltul reprezentant Borrell a inaugurat oficial noua Misiune de parteneriat a Uniunii Europene în Moldova, împreună cu vicepremierul, ministrul de Externe, Nicu Popescu, și ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco. În prezența ministrului moldovean al apărării, Anatolie Nosatîi, Josep Borrell a înmânat oficial echipamentul nou livrat Forțelor Armate ale Republicii Moldova, finanțat în cadrul Instrumentului european pentru pace.

Comunitatea Politică Europeană a fost creată anul trecut, la inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron. Prima reuniune a CPE a avut loc la Praga în octombrie 2022. Șefa statului, Maia Sandu, declara atunci că propunerea de a găzdui reuniunea liderilor statelor și regiunilor din Europa accentuează sprijinul univoc al partenerilor pentru parcursul și viitorul european al Moldovei.