Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron a ajuns la summitul Comunității Politice Europene de la Bulboaca

macron_bulboaca.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a ajuns la summitul Comunității Politice Europene de la Bulboaca, la care participă în jur de 50 de șefi de stat și de guvern, dar și lideri europeni. La sosire, Macron nu a făcut declarații pentru presă. Subiectele de discuție la cea de-a doua reuniune a CPE  vor viza eforturile comune pentru pace, apărarea democrației, consolidarea interconectării energetice și securității globale. 

La summitul Comunității Politice Europene, președinta Maia Sandu i-a mulțumit omologului francez pentru susținere și prezență. ~M-am bucurat să-l revăd în Moldova pe Președintele Franței, Emmanuel Macron, în cadrul summitului Comunității Politice Europene, găzduit de țara noastră. I-am mulțumit pentru inițiativa de a crea această platformă de dialog, atât de necesară în timpurile prin care trece întreaga Europă. Țările europene trebuie să lucreze mai strâns ca niciodată, pentru a opri războiul barbar dus de Rusia în Ucraina și a restabili pacea pe continent”, a spus șefa statului.

Președinta a mai menționat că ”în efortul de aderare la Uniunea Europeană, țara noastră se bucură de sprijin și solidaritate fără precedent din partea Franței, fapt pentru care i-am mulțumit încă odată Președintelui Macron. Moldova va valorifica acest sprijin pentru a contribui la întărirea democrației în blocul comunitar și în vecinătatea acestuia. Moldova este Europa și vom demonstra aceasta prin reforme concrete”.

Republica Moldova și Republica Franceză mențin relații politice intense și dinamice, impulsionate de frecvente vizite reciproce și întrevederi bilaterale la nivel înalt. 

Președintele Macron întreprinde, pentru a doua oară, o vizită oficială în Republica Moldova. Aflat la Chișinău în iunie 2022, liderul de la Elysee a transmis un mesaj clar de sprijin pentru Republica Moldova în contextul crizei de securitate din regiune, dar și de susținere a parcursului european.

Franța este un aliat ferm al Republicii Moldova, atât în drumul de aderare la Uniunea Europeană, cât și în procesul de reforme. Totodată, alături de România și Germania, Franța a creat Platforma de sprijin pentru Republica Moldova cu scopul de a intensifica suportul internațional și al UE în condițiile amenințărilor hibride. Cooperarea economică între Republica Moldova și Republica Franceză a înregistrat o creștere dinamică în ultimii ani, Franța fiind unul dintre principalii investitori străini în Republica Moldova.

Președintele Emmanuel Macron este cel care a lansat, în mai 2022, inițiativa de constituire a Comunității Politice Europeane – o platformă pentru discuții politice și strategice despre viitorul Europei.