Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maia Sandu: Decizia de a ne aduna la doar 20 km de granița cu Ucraina este o expresie clară a solidarității față de țara vecină

poza_de_grup.jpg

În jur de 50 de președinți, premieri și lideri europeni participă la Summitul Comunității Politice de la Bulboaca, Republica Moldova
Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

”Decizia noastră de a ne aduna astăzi aici, la cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene, la doar 20 km de granița cu Ucraina, este o expresie clară a solidarității noastre față de Ucraina și poporul ei. Astăzi, sunt  îndeosebi onorată să-i urez bun venit președintelui Zelenski, care conduce poporul Ucrainei în această luptă și sunt mândră să stau astăzi alături de dumnealui”, a declarat președinta Maia Sandu, în deschiderea summitului Comunității Politice Europene de la Bulboaca.

”Cetățenii noștri, ca și toți ceilalți europeni, au arătat solidaritate cu vecinii ucraineni, primindu-i în casele noastre. Dar trebuie să facem mai mult. Acest summit oferă platforma pentru a găsi soluții la care ne putem angaja cu toții pentru a readuce pacea, a aborda consecințele războiului și a proteja Europa”.

”Acest summit al Comunității Politice Europene este o expresie clară a unității, puterii și hotărârii noastre de a acționa împreună ca o singură familie. O familie care rămâne unită, o familie care lucrează împreună pentru a aborda probleme comune.  O singură familie europeană în care statele din interiorul și din afara Uniunii Europene acționează împreună pentru a descuraja agresiunea și a consolida pacea pe continent, a mai declarat șefa statului.

Potrivit președintei R.Moldova, participanții la evenimentul istoric de la Bulboaca discută cum să întărească securitatea continentului nostru, dar și să abordeze consecințele invaziei Rusiei în Ucraina.

”Vom căuta, de asemenea, modalități de a aborda criza energetică și climatică. Cu toții trebuie să ne îndreptăm către un sistem energetic paneuropean mai curat și mai sigur. Cu toții trebuie să accelerăm tranziția la energie regenerabila, să diversificăm sursele noastre de aprovizionare cu energie și să ne protejăm mai bine infrastructura critică și rețelele electrice. Cu toții avem un interes puternic în îmbunătățirea conectivității între țările noastre”. ”Importanța de a găsi și a ne angaja față de soluții comune devine foarte clară de îndată ce ne gândim la ce este în joc dacă nu o facem”.

”Nu putem accepta ca principiile suveranității și integrității teritoriale să nu mai conteze. Nu putem accepta ca cetățenii noștri să se transforme în refugiați peste noapte, deoarece o altă țară decide să invadeze un vecin. Nu putem spune oamenilor noștri și afacerilor locale că nu avem certitudine cu privire la aprovizionarea cu energie. Cu toții avem dreptul și capacitatea de a ne modela propriile destine. Pentru Moldova, aceasta înseamnă să fie parte a lumii libere, să aibă un rol activ în Comunitatea Politică Europeană, să adere la Uniunea Europeană și să lucreze împreună pentru a construi o Europă mai puternică”.

”În ultimul an, am dat dovadă de putere extraordinară, rezistență și solidaritate. Dar putem face mult mai multe împreună. CPE poate deveni o platformă cheie pentru acțiune paneuropeană. Pentru Securitate. Pentru Pace. Pentru Europa”, a mai declarat președinta R.Moldova.

De partea sa, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu este simplu să vii în Moldova, dar mesajul ucrainenilor noștri – susținem cu adevărat Moldova, poporul moldovenesc. Suntem foarte fericiți să mergem istoric împreună, umăr la umăr, de aceea mulțumim poporului vostru. În primul rând, pentru că ați găzduit toți oamenii noștri, toți refugiații, încă din primele zile ale războiului, pe scară largă. Nu vom uita asta niciodată!

”Cred că garanțiile de securitate sunt foarte importante, nu numai pentru Ucraina, dar și pentru vecinii noștri, pentru Moldova, din cauza agresiunii Rusiei în Ucraina și a potențialei agresiuni în alte zone ale Europei”, a declarat Volodimir Zelenski.