Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jens Stoltenberg: Moscova nu poate împiedica Ucraina să devină membră a NATO

stoltenberg_1.jpg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anunta că se va deplasa în curând în Turcia pentru a discuta despre primirea Suediei în Alianţă,
Sursa imaginii: 
JOHN THYS/ AFP via rfi.fr

Moscova nu poate împiedica Ucraina să devină membră NATO, a declarat joi şeful Alianţei Militare, Jens Stoltenberg, în timp ce diviziunile dintre aliaţi cu privire la viteza de aderare a Kievului au devenit evidente cu doar câteva săptămâni înainte de summitul decisiv de la mijlocul lunii iulie de la Vilnius, relatează Reuters.

 

"Toţi aliaţii sunt de acord că Moscova nu are drept de veto în ceea ce priveşte extinderea NATO", a declarat Jens Stoltenberg reporterilor, în timp ce miniştrii de externe ai NATO s-au reunit la Oslo, încercând să risipească orice semn de discordie înaintea summitului. "Ne mişcăm, aliaţii sunt de acord ca Ucraina să devină membru", a adăugat Stoltenberg, potrivit News.ro.

NATO a convenit în 2008, la summitul de la Bucureşti, că Ucraina va adera în cele din urmă la alianţă, dar liderii s-au oprit până în prezent să ia măsuri concrete în acest sens, cum ar fi oferirea unui plan de acţiune pentru aderare Kievului, care ar stabili un calendar pentru apropierea Ucrainei de pactul militar.

La summitul de la Vilnius, liderii NATO vor să trimită Ucrainei un mesaj puternic de sprijin. Dar, cu doar şase săptămâni înainte de final, se intensifică presiunea pentru ca aliaţii să găsească un teren comun cu privire la ce anume să ofere Ucrainei.

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a subliniat că Ucraina s-a confruntat deja cu două invazii în timp ce aşteaptă un răspuns din partea NATO de 14 ani. Apelul său a fost reluat de omologul său estonian, care a îndemnat aliaţii să ofere Kievului o cale clară de intrare în NATO şi să îi ofere garanţii puternice de securitate după război.

Jens Stoltenberg a cerut, de asemenea, un cadru de garanţii de securitate pentru Kiev, menit să împiedice Rusia să întreprindă din nou acţiuni militare împotriva ţării.