Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maia Sandu, la finalul summitului: ”Astăzi, ne-am arătat unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului nostru este amenințată”

maia_final_summit.jpg

Președinta R.Moldova, Maia Sandu, conferință de presă la finalul summitului Comunității Politice Europene de la Bulboaca, 1 iunie 2023
Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

”A fost o plăcere să găzduim summitul liderilor din toată Europa aici, în Moldova, în satul Bulboaca. Aceasta a fost prima adunare a Comunității Politice Europene care a avut loc într-o țară din afara UE și suntem atât de mândri că am putut să-i primim pe toți aici. Și suntem incredibil de recunoscători pentru tot sprijinul pe care l-am primit. Întreaga Comunitate s-a reunit pentru a sprijini efortul: România, Franța, Suedia, Regatul Unit, Elveția și, bineînțeles, Consiliul European, precum și ceilalți parteneri de dezvoltare ai Moldovei. Astăzi, ne-am arătat puterea și unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului nostru este amenințată”, a declarat Maia Sandu, la sfârșitul summitului Comunității Politice Europene.

”Am arătat că suntem uniți împotriva celei mai mari agresiuni militare de după cel de-al Doilea Război Mondial – și împotriva încălcărilor dreptului internațional. I-am spus președintelui Zelenski că vom fi alături de Ucraina atât cât va fi nevoie. În calitate de președintă a Moldovei, știu că, dacă nu ar fi rezistența și curajul Ucrainei, propria mea țară ar fi amenințată. Astăzi am vorbit despre securitate. Am vorbit despre necesitatea de a proteja continentul european de războaie, agresiuni și amenințări hibride”.

”Am convenit cu toții că vom continua eforturile de a integra și mai mult continentul printr-o mai bună coordonare strategică, o mai bună conectivitate și acțiuni comune asupra rezilienței energetice și climei. Am convenit să intensificăm eforturile comune pentru a consolida securitatea cibernetică și fizică a infrastructurii critice europene, inclusiv a rețelelor electrice. Acțiunile noastre comune vor lega mai strâns familia noastră europeană. Acțiunile noastre comune vor face Europa mai puternică. Ne vor face pe noi să fim mai în siguranță”, a afirmat șefa statului.

Maia Sandu le-a mulțumit tuturor liderilor pentru că sunt alături de Moldova. ”Prezența Dvs aici este o dovadă puternică că Moldova nu este singură. Îmi exprim recunoștința în numele tuturor cetățenilor noștri. Prezența dumneavoastră ne face mândri că am găzduit acest summit. Prezența dumneavoastră ne face mai încrezători ca niciodată în viitorul nostru ca țară pașnică, democratică și liberă. O țară care se află pe o cale ireversibilă de aderare la Uniunea Europeană”. În timp ce summitul nostru s-a concentrat în special pe chestiuni de importanță paneuropeană, acesta ne-a permis, de asemenea, să accelerăm în Moldova proiecte concrete care aprofundează integrarea cu restul Europei. Am văzut o serie de rezultate tangibile pentru Moldova”. 

Totodată, Maia Sandu a afirmat că sancțiunile UE anunțate recent, propuse de România, ”vor ajuta la oprirea oligarhilor și a criminalilor care încearcă să destabilizeze Moldova”.

”Misiunea de Parteneriat UE-Moldova, recent lansată, ne va ajuta să protejăm stabilitatea. Finanțarea sub formă de grant din partea Norvegiei, anunțată în marja summitului de astăzi, ne va consolida rezistența energetică și stabilitatea economică. Summitul de astăzi a arătat cât de valoroasă este Comunitatea Politică Europeană. Am arătat că suntem o familie. O familie puternică și unită de națiuni europene care acționează împreună pentru a face continentul mai puternic. Mai unit. Mai pașnic”, a punctat președinta R.Moldova.