Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord confirmă lansarea unui satelit de spionaj în luna iunie

Un grup de oameni surprins într-o gară din Seul în timp ce se uită la știrile care îl înfățișau pe liderul nord-coreean Kim Jong Un, 13 aprilie 2023.

Un grup de oameni surprins într-o gară din Seul în timp ce se uită la știrile care îl înfățișau pe liderul nord-coreean Kim Jong Un, 13 aprilie 2023.
Un grup de oameni surprins într-o gară din Seul în timp ce se uită la știrile care îl înfățișau pe liderul nord-coreean Kim Jong Un, 13 aprilie 2023.
Sursa imaginii: 
Jung Yeon-je/AFP via France24

Coreea de Nord a confirmat lansarea în luna iunie a unui satelit de recunoaștere pentru monitorizarea în timp real a tuturor activităților militare ale Statelor Unite și ale aliaților săi, a anunțat marți presa de stat KCNA, citând un înalt oficial din domeniul apărării, potrivit AFP, citată de RFI.

Japonia anunțase luni că a fost informată de Coreea de Nord cu privire la o viitoare lansare a unui satelit, care ar putea avea loc chiar în cursul săptămânii acesteia, plan despre care guvernul japonez a avertizat că ar putea masca, de fapt, o lansare de rachete balistice.

„Satelitul de recunoaștere militară numărul 1” va fi „lansat în luna iunie”, a afirmat Ri Pyong Chol, vicepreşedintele Comisiei Militare Centrale a partidului de guvernământ, citat de KCNA.

Acest satelit, alături de „diversele mijloace de recunoaștere care urmează să fie testate, sunt absolut necesare pentru a urmări, monitoriza... și pentru a putea face față în avans, în timp real, acțiunilor militare periculoase ale Statelor Unite și ale aliaților săi”, a declarat Ri Pyong Chol.

Ca reacție la acțiunile „nesăbuite” ale Statelor Unite și Coreei de Sud, prin exercițiile militare comune pe care le-au întreprins, Coreea de Nord s-a văzut „nevoită să-și extindă mijloacele de recunoaștere și de informare și de a-și consolida armamentul defensiv și ofensiv”, ca parte a efortului său de a-și îmbunătăți pregătirea militară, a declarat vicepreşedintele Comisiei Militare Centrale.

Oficialul a acuzat, de asemenea, Statele Unite că ar desfășura „activități ostile de spionaj aerian în peninsula coreeană și în vecinătatea acesteia”.

Coreea de Nord a informat Japonia că va lansa o rachetă între 31 mai și 11 iunie, despre care s-a aflat că ar urma să aterizeze într-o zonă din apropierea Mării Galbene, a Mării Chinei de Est sau la est de insula Luzon din Filipine, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă japoneze.

Asemenea zone sunt, de regulă, consemnate ca regiuni deasupra cărora se pot efectua teste de rachetă, adăpostind rămășițele și părțile acestora care cad din aer.

Coreea de Nord a testat deja rachete balistice în 2012 și în 2016, dar pe care le-a numit lansări de sateliți, care au survolat insula Okinawa din sudul Japoniei.

După ce liderul nord-coreean Kim Jong Un a realizat luna aceasta o inspecție a primului satelit militar de spionaj al țării, acesta a constatat că este pregătit pentru lansare, astfel, a dat undă verde pentru demararea „planului său viitor de acțiune”.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a France 24.