Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Serbia susține suveranitatea Ucrainei, dar nu și sancțiunile împotriva Rusiei

vucic_zele.jpg

Președintele Volodimir Zelenski, președintele Alexander Vučić și prim-ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului, Xavier Bettel, la Bulboaca, Republica Moldova, unde a avut loc Summitul Comunității Politice Europene, 1 iunie 2023
Sursa imaginii: 
Facebook / Aleksandar Vučić

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić s-a întâlnit pentru prima oară personal cu președintele Volodymyr Zelenskiy joi, cu ocazia summitului Comunității Europene care a avut loc în Republica Moldova, în cadrul întâlnirii bilaterale cei doi șefi de stat asigurându-se reciproc de respectarea suveranității și integrității teritoriale a statelor lor.

”A fost o întâlnire foarte scurtă, în cadrul căreia am reafirmat  sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea statelor noastre... Ucraina nu recunoaște independența Kosovo și respectă integritatea teritorială a Serbiei, după cum și Serbia respectă integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat președintele Vucic, citat de publicația Politika.

Întrebat de jurnaliști dacă Serbia va introduce sancțiuni împotriva Rusiei, liderul sârb a răspuns: ”Am luat o decizie în acest sens în martie 2022 și am anunțat poziția noastră. O astfel de decizie nu se schimbă în urma unei singure întâlniri sau conversații”.

Referitor la ciocnirile violente care au avut loc recent în Nordul Kosovo, președintele sârb a subliniat, răspunzând întrebării unui jurnalist, că singura soluție pentru încetarea conflictului o reprezintă retragerea din funcții a primarilor albanezi aleși la ultimul tur de scrutin al alegerilor locale.

Kosovo: ”Serbia sprijină bande de criminali”

Președintele Kosovo, doamna Vjosa Osmani, prezentă și ea la summitul Comunității Europene din R Moldova, a acuzat Serbia că ”sprijină bandele de criminali” care contribuie la escaladarea violențelor în timpul protestelor care au loc în această perioadă în nordul țării sale, transmite publicația Botasot.

”Serbia trebuie să se desprindă de trecut și să recunoască suveranitatea Kosovo, pentru că această nerecunoaștere este o amenințarea la adresa securității cetățenilor de toate etniile din Kosovo”, a spus șefa statului kosovar.

Evenimentele violente au izbucnit la începutul acestei săptămâni când, după scrutinul pentru alegerea primarilor din regiune, boicotat de majoritatea covârșitoare a cetățenilor de etnie sârbă, mai mulți dintre aceștia au încercat să împiedice prin forță instalarea primarilor de etnie albaneză aleși.  

Ciocnirile cu forțele de ordine s-au soldat cu zeci de răniți, inclusiv din rândul trupelor Nato - KFOR de menținere a păcii în regiune. Alianța are deja cca 4000 de militari în regiune și a trimis zilele trecute un număr suplimentar de 700 de militari, dar se discută deja despre suplimentarea întăririlor.

Macedonia de Nord: tehnică chirurgicală de ultimă generație la Skopje

La Clinica Universitară de stat pentru chirurgie cardiacă din Skopje a fost inaugurată recent secția pentru operații hibride, care dispune de cele mai noi tehnologii în domeniu, transmite agenția de știri Meta.

”Pacienții vor primi aici servicii medicale la același nivel cu cel din clinicile și spitalele occidentale”, a spus premierul Dimitar Kovacevski, prezent la ceremonia de inaugurare.

Dotările și metodele ultramoderne folosite în noua secție permit intervenții cu risc minim de complicații, minim invazive și asigură o vindecare rapidă, a mai spus oficialul macedonean.

Bosnia – Hertegovina: Program pentru optimizarea colectării deșeurilor la Sarajevo

În cadrul unui amplu proiect de îmbunătățire a sistemului de colectare și reciclare a deșeurilor, un număr de 275 de containere noi vor fi instalate în următoarele zile în Sarajevo, transmite publicația Oslobodjenje.

”Prin colectarea și sortarea corectă a deșeurilor fiecare cetățean din Sarajevo poate contribui la eliminarea mormanelor de gunoi care acoperă în prezent o mare parte a zonelor verzi ale orașului, la economisirea de energie și protejarea resurselor naturale.

Este important ca acest proces să înceapă în gospodăria fiecărui cetățean al orașului și sperăm că în curând al întregii țări”, a transmis organizația internațională People in Need, care implementează proiectul împreună cu mai multe companii din Bosnia Herțegovina, cu finanțare din partea guvernului Republicii Cehe.

 

Au contribuit la redactarea Revistei presei Europa Plus:

Mladen Milosavljević - Serbia

Liridona Gashi - Kosovo

Martina Mitevska – Macedonia de Nord

Irfan Mandzuka – Bosnia Herțegovina

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 2 iunie 2023