Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grevă profesori|Orban la RFI: Iohannis arată lipsă de empatie. Guvernul, gafă după gafă

Ludovic Orban alianta PSD PNL democratie.jpg

Ludovic Orban: În PNL nu mai există idei liberale
Ludovic Orban: În PNL nu mai există idei liberale
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Justinel Stavaru

Guvernul a făcut gafă după gafă în negocierile cu profesorii aflați în grevă generală, spune la RFI liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban. Fostul premier îl acuză de asemenea pe președintele Klaus Iohannis de lipsă de empatie.

Președintele Klaus Iohannis a avut o ieșire dură la adresa profesorilor aflați în continuare în grevă generală. ”Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?”, s-a întrebat șeful statului.

Ludovic Orban critică poziția președintelui: ”O poziție care exprimă lipsa de empatie și de înțelegere a revendicărilor profesorilor și în general a stării învățământului din România. Să vorbești în acest fel, în condițiile în care se știe foarte clar că de fapt această grevă a fost provocată de neonorarea de către Guvern a promisiunilor făcute chiar de către acest Guvern. De un an de zile, de exemplu, li s-a promis cadrelor didactice creșterea salariilor și mai ales schimbarea grilei de salarizare, prin stabilirea salariului cel mai mic, salariului de debutant, la nivelul salariului mediu pe economie, pentru a face atractivă pentru absolvenții învățământului superior cariera didactică. Cred că sindicatele, în momentul în care Guvernul a lansat această promisiune, nici nu aveau printre revendicări o astfel de revendicare. La dezbaterea legilor educației, deși în proiectul de lege inițial era un articol care prevedea acest lucru, articolul respectiv pur și simplu a dispărut din lege, în momentul în care a fost adoptat și a dispărut din lege la decizia coaliției de guvernare. Nu mai spun de faptul că atunci când s-au instalat la guvernare, au promis că vor aduce salariile cadrelor didactice la nivelul maxim prevăzut în legea salarizării 153 (...). Problema esențială a profesorilor este că nu mai au încredere în Guvern”.

Fostul premier spune că Guvernul a comis multe greșeli în negocierile cu sindicatele profesorilor, care au respins oferta Executivului: ”În raport cu greva, să ne aducem aminte că Guvernul a făcut gafă după gafă. Până să ajungă la această ofertă care este, să zic, o ofertă mai serioasă, au venit cu tot felul de promisiuni și de aberații, să dea două prime, oferte care au fost de-a dreptul umilitoare pentru cadrele didactice (...) și nu mai vorbesc de strategia evidentă de a-i intimida pe profesorii intrați în grevă, un plan de acțiune prin intermediul inspectoratelor școlare și nu numai”.

 
Ludovic Orban, despre poziția lui Klaus Iohannis vizavi de greva profesorilor