Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Greva profesorilor continuă. Ligia Deca: Toate salariile din educație cresc

greva_profesori_ligia_deca_salarii_educatie_cresc.jpg

Ligia Deca explică Ordonanța privind majorarea salariilor din educație
Ligia Deca explică Ordonanța privind majorarea salariilor din educație
Sursa imaginii: 
gov.ro-arhivă

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat vineri, în plină grevă a profesorilor, despre Ordonanţa privind majorarea salariilor din învăţământ că toate lefurile din sistem cresc. Ea a calificat drept false unele informaţii din spațiul public, potrivit cărora salariile ar urma să scadă.

Ligia Deca spune pe fondul grevei profesorilor că salariul mediu în educaţie creşte în luna iunie până spre 8.500 de lei brut, un nivel care e mai mare decât salariul mediu brut la nivel naţional: “Apreciem solidaritatea profesorilor în ultimele săptămâni. Profesorii au nevoie de salarii decente şi merită mai mult respect din partea guvernanţilor şi a întregii societăţii. Munca personalului şcolii este una esenţială. Întreaga societate îşi doreşte ca sectorul educaţional să se aşeze pe cu totul alte baze, din toate punctele de vedere. La propunerea reprezentanţilor sindicatelor, prin OUG 53, garantăm o creştere de 1.000 de lei brut pe lună pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi 400 de lei brut pe lună pentru personalul nedidactic. Ca mesaj, toate salariile din învăţământ cresc. Nici un salariu nu scade”.

Sindicatele profesorilor au respins ultima ofertă a Guvernului. În aceste condiții, greva generală continuă și vineri.

Ligia Deca precizează de asemenea că a apărut informaţia falsă potrivit căreia salariile din învăţământ vor scădea: “Au apărut ieri şi alte informaţii care nu sunt adevărate. O primă astfel de informaţie a fost legată de avizul Consiliului Legislativ. Avizul Consiliului Legislativ a fost unul favorabil. Nu există nicăieri în cuprinsul avizului sintagma ”neconstituţional” (...). Altă informaţe falsă a fost că salariile vor scădea. În anexa OUG sunt prezentate valorile salariilor de bază cu gradaţie zero, pentru cei cu mai puţin de trei ani vechime în muncă. Vom transmite inspectoratelor salariile de bază pentru toate gradaţiile, de la zero la cinci. Vechimea în învăţământ este diferită de vechimea în muncă. Toate salariile de bază cresc şi se va resimţi în venitul net. Sporurile se aplică pe această bază mărită. Este vorba de gradaţia de merit, acordată pentru 16% din posturi, sporul de dirigenţie este de de 10%, iar 70% din cadrele didactice beneficiază de acesta, sporul pentru învăţământ simultan este între 7%-20%, indemnizaţia pentru zonele izolate este de 20%, sporul pentru solicitare neurospihică, 20% (…). Salariul mediu în educaţie creşte spre 8.500 de lei brut. Este în acest moment, după adoptarea OUG 53, mai mare decât salariul mediu brut la nivel naţional”.

Ligia Deca mai spune că dacă profesorii nu revin la clase săptămâna viitoare, este luată în calcul reprogramarea examenelor naționale. Ea precizează că până pe 9 iunie se va ști dacă Evaluarea Națională și Bacalaureatul rămân pe calendarul actual.