Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Klaus Iohannis a primit Premiul Civic German pentru libertate, democrație și pluralism, într-o ceremonie la Düsseldorf

klaus_iohannis_rocada_premieri_ion_m_ionita_psd_fapt_implinit.jpg

Klaus Iohannis vrea o rocadă cât mai rapidă la guvernare
Klaus Iohannis vrea o rocadă cât mai rapidă la guvernare
Sursa imaginii: 
presidency.ro

Organizația i-a acordat lui Klaus Iohannis această distincție pe baza evaluării întregii sale cariere politice, cu accent pe susținerea conviețuirii armonioase a diferitelor etnii, pe angajamentul pentru libertate, democrație și pluralism, restaurarea și modernizarea orașului natal Sibiu, pe sprijinirea luptei anticorupție și atașamentul față de ideea Europei unite.Laudatio a fost susținută de Norbert Lammert, fost președinte al Parlamentului Federal german și laureat al Premiului Civic German pentru 2015.

Premiul Civic German este acordat de către Fundația Civică Bad Harzburg, din Germania.

Fundația a fost înființată în 1988 ca asociație independentă, nepartizană, formată din personalități care se angajează să păstreze și să promoveze democrația și toleranța în Germania și Europa. Obiectivul declarat al Fundației este să facă democrația tangibilă, în primul rând prin stimularea dialogului cu cetățenii și reprezentanții acestora din Germania.

Pe lângă dezbateri și acțiuni referitoare la probleme politice și sociale actuale, asociația acordă din 1995 Premiul Civic German unor personalități publice care au avut o contribuție deosebită la promovarea democrației și a binelui comun. Printre laureații premiului se află fostul Președinte al Bundestagului, Norbert Lammert, fostul Președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cunoscutul disident și fost Președinte al Cehiei, Vaclav Havel, primul Președinte al Comisiei Europene, Jacques Delors, și foștii Președinți federali Richard von Weizsäcker și Roman Herzog.

Duminică, Iohannis va primi Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului, conferit de Centrul împotriva expulzărilor. Ceremonia va avea loc la Biserica Sf. Paul din Frankfurt pe Main. „Decizia de acordare a Premiului Franz Werfel Președintelui României reprezintă o recunoaștere a activității sale în domeniul promovării drepturilor omului și a bunei conviețuiri între grupurile etnice, de-a lungul carierei sale politice”, conform Administrației prezidențiale. Laudatio va fi susținută de Jean-Claude Juncker, fost Președinte al Comisiei Europene și fost Prim-ministru al Marelui Ducat de Luxemburg.