Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia va trimite trupe în Kosovo, pe fondul confruntărilor dintre sârbi și albanezi

kosovo_kfor.jpg

O patrulă KFOR supraveghează un drum blocat de camioane sârbești în nordul Kosovo, decembrie 2022
Sursa imaginii: 
© Armend NIMANI / AFP via rfi.fr

Turcia intenţionează să trimită comandouri în Kosovo duminică şi luni, ca răspuns la solicitarea NATO de a se alătura forţei sale de menţinere a păcii KFOR, în urma tulburărilor din nordul ţării, a anunţat Ministerul turc al Apărării.

Într-un comunicat difuzat sâmbătă, preluat de Reuters, Ministerul a făcut apel la reţinere şi la un dialog constructiv pentru a rezolva o criză despre care a spus că ar putea afecta securitatea şi stabilitatea regională.

„Unitatea noastră desemnată (un batalion de comando) este planificată să fie desfăşurată în Kosovo pe 4-5 iunie”, a precizat Ministerul. O criză politică ce a degenerat în violenţe în nordul Kosovo s-a intensificat de când primari de etnie albaneză şi-au preluat mandatul în zona majoritar sârbă din regiune, fapt pentru care SUA şi aliaţii lor au criticat Pristina, scrie Agerpres.ro.

Populaţia majoritar sârbă a boicotat alegerile din aprilie, care au permis să fie aleşi etnici albanezi. În violenţele de luni, 30 de membri ai forţelor de menţinere a păcii şi 52 de sârbi care au protestat împotriva instalării primarilor au fost răniţi.

Violenţele au determinat NATO să anunţe că va trimite trupe suplimentare, pe lângă cei 700 de soldaţi care se află deja în drum spre ţara balcanică, pentru consolidarea misiunii sale de 4.000 de soldaţi.