Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CNN: Ucraina a format o rețea secretă de sabotori în Rusia, aprovizionată de Kiev cu drone

ucraina_rusia_ue_steag.jpg

Sursa imaginii: 
© Andrey Politov | Dreamstime.com via rfi.fr

Ucraina a format o rețea de agenți și simpatizanți proucraineni în interiorul Rusiei care sunt aprovizionați de Kiev cu drone și conduc acte de sabotaj și atacuri împotriva Kremlinului, potrivit unor surse din serviciile de informații americane citate de CNN.

Oficialii americani cred că acești agenți proucraineni din Rusia sunt responsabili pentru atacul cu drone împotriva Kremlinului de la începutul lunii mai și spun că dronele au fost lansate din Rusia și nu au zburat din Ucraina, așa cum se bănuia până acum, scrie CNN.

Ucraina ar fi dezvoltat celule de sabotaj în Rusia compuse din simpatizanți proucraineni și agenți bine antrenați în acest tip de război. Kievul ar fi cel care i-a aprovizionat pe sabotori cu drone fabricate în Ucraina. Doi oficiali americani au spus că nu există nicio dovadă că dronele folosite în atacuri ar fi fost livrate de Statele Unite.

Oficialii americani nu știu cum Ucraina a reușit să transfere dronele agenților din spatele liniilor inamice, dar două dintre surse au dezvăluit faptul că Kievul a pus bazele unor coridoare de contrabandă pe care le folosesc pentru a trimite drone și piese de drone în Rusia, unde acestea sunt apoi asamblate.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a stabilit niște parametri generali cu privire la ceea ce serviciile de informații și de securitate ale Ucrainei au permisiunea să facă, dar nu toate operațiunile desfășurate de acestea necesită aprobarea conducătorului țării.

În ultimul an, au avut loc o serie lungă de incendii și explozii misterioase pe teritoriul Rusiei care au luat la țintă rafinării de petrol, căi ferate, centre de recrutare ale armatei, depozite și conducte.

Dar, oficialii americani au observat o întețire a atacurilor lansate împotriva țintelor rusești în ultimele săptămâni, începând cu atacul asupra clădirii Kremlinului. Acestea par să fie rezultatul mai multor luni de zile de eforturi desfășurate de ucraineni pentru a pune bazele rețelei de sabotaj, potrivit uneia dintre surse.