Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA, sancțiuni pentru șapte agenți ruși acuzați că au încercat să răstoarne puterea din Republica Moldova

protest_sor.jpg

Sursa imaginii: 
Partidul Șor

Departamentul Trezoreriei SUA (Ministerul american de Finanțe) a sancționat luni șapte membri importanți ai unui grup de influență legat de serviciile secrete rusești pentru rolul lor în campania rusă de destabilizare a Republicii Moldova, potrivit unui comunicat oficial. 

Actorii de influență legați de Federația Rusă sancționați făceau parte dintr-un complot menit să profite de protestele organizate de Ilan Șor la Chișinău și să preia controlul asupra sediului guvernului moldovean, arată comunicatul citat, potrivit G4Media.ro.

„Sancțiunile impuse astăzi scot în evidență eforturile secrete continue ale Rusiei de a destabiliza națiunile democratice”, a declarat subsecretarul Trezoreriei pentru terorism și informații financiare, Brian E. Nelson. „Tentativele de operațiuni de influență ale Rusiei exploatează preocupările cetățenilor acestor țări, pentru a destabiliza guvernele alese în mod legitim în interesul Moscovei. Statele Unite rămân angajate, alături de UE, să vizeze persoanele care se implică în astfel de activități împotriva guvernului Republicii Moldova.”

În 30 mai 2023, UE a sancționat mai multe persoane din Rusia și Republica Moldova pentru implicarea în activități destabilizatoare împotriva guvernului Republicii Moldova.

Guvernul SUA arată că actorii cu influență malignă sancționați fac parte dintr-o amplă operațiune globală de informare legată de Federația Rusă, care vizează Ucraina, țările limitrofe Ucrainei, inclusiv Moldova, țările din Balcani, Uniunea Europeană, Regatul Unit și Statele Unite. Acești actori au provocat, instruit și supravegheat grupuri din țări democratice care desfășoară proteste antiguvernamentale, mitinguri, marșuri și demonstrații. Acești agenți de influență malignă analizează țările vulnerabile la exploatare și alimentează temeri care subminează încrederea în principiile democratice în țările vizate.

Mai mulți dintre actorii de influență malignă sancționați mențin legături cu serviciile de informații rusești în ceea ce privește aspecte precum planificarea, dotarea cu personal și bugetarea activităților grupului, arată Trezoreria SUA.

Pe parcursul lunilor februarie și martie 2023, câteva mii de manifestanți au participat la mai multe proteste antiguvernamentale în capitala moldovenească Chișinău și în alte orașe importante din Moldova.

Protestele au fost organizate de oligarhul fugar Ilan Șor, pe care OFAC l-a desemnat anterior, în octombrie 2022, în conformitate cu Ordinul executiv (E.O.) 14024, pentru că a fost responsabil sau complice sau pentru că s-a implicat sau a încercat să se implice, direct sau indirect, în intervenția în alegerile din Statele Unite sau din alt guvern străin pentru sau în numele sau în beneficiul, direct sau indirect, al guvernului Federației Ruse, mai scrie G4Media.ro. Protestatarii au cerut ca actualul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, să demisioneze.

Toți cei 7 sunt responsabili sau complici la activități care subminează pacea, securitatea, stabilitatea politică sau integritatea teritorială a Statelor Unite, a aliaților sau a partenerilor lor, sau pentru că s-au angajat sau au încercat să se angajeze în mod direct sau indirect în activități care subminează pacea, securitatea, stabilitatea politică sau integritatea teritorială a Statelor Unite, a aliaților sau a partenerilor acestora, în numele sau în beneficiul, direct sau indirect, al guvernului Federației Ruse.

Potrivit G4Media.ro, "Konstantin Prokopievici Sapojnikov este liderul grupului de influență malignă menționat mai sus și a organizat complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova la începutul anului 2023.

Iuri Iurievici Makolov a fost implicat în sprijinul logistic al complotului de destabilizare a guvernului Republicii Moldova.

Gleb Maksimovici Kloponin a fost implicat în strângerea de detalii de securitate pe diverse clădiri guvernamentale din Moldova pentru complotul de destabilizare a guvernului Moldovei.

Svetlana Andreevna Boiko este un membru de rang înalt al grupului de influență malignă menționat mai sus și s-a ocupat de întocmirea bugetului pentru complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova.

Aleksei Viaceslavovici Losev (Losev) a efectuat recunoașteri în Republica Moldova pentru complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova. Losev deține Perko Julleuchter, un atelier care produce felinare din ceramică. OFAC desemnează Perko Julleuchter în conformitate cu OUG 14024 pentru că este deținut sau controlat de Losev sau pentru că a acționat sau a pretins că a acționat pentru sau în numele lui Losev, direct sau indirect.

Vasili Viktorovici Gromovikov a fost implicat în finanțarea complotului de destabilizare a guvernului Republicii Moldova.

Anna Travnikova a fost implicată în operațiunile de influență ale grupului de influență malign menționat anterior, care vizează publicul străin. Operațiunile au fost concepute pentru a influența opinia publică din străinătate în favoarea Rusiei în contextul războiului în curs de desfășurare al Rusiei împotriva Ucrainei. În 2022, Travnikova s-a coordonat cu Boiko pentru a promova narațiuni pro-Rusia pentru audiențe din mai multe țări, inclusiv din Statele Unite."