Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisia Europeană cere companiilor din online să identifice clar conținutul creat de inteligența artificială pe platformele lor

artificial-intelligence-g598b5548e_1280.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay.com/ Gerd Altmann

Comisia Europeană doreşte ca platformele online să identifice clar conţinutul generat de inteligenţa artificială (AI) - texte, imagini, sunete- pentru a lupta contra riscurilor dezinformării, a anunţat, luni, vicepreşedinta executivului UE pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, potrivit AFP.

Reprezentanta CE a adresat această solicitare semnatarilor codului de bune practici al UE contra dezinformării, cu care s-a întâlnit luni la Bruxelles. Codul, ce nu are caracter constrângător juridic, reuneşte pe bază voluntară aproximativ 40 de organizaţii, printre care platforme majore precum Facebook, Google, YouTube şi TikTok, în timp ce Twitter a părăsit recent acest grup.

„Semnatarii care integrează AI generatoare în serviciile lor precum Bing Chat pentru Microsoft şi Bard pentru Google, ar trebui să integreze garanţiile necesare pentru ca aceste servicii să nu poată fi utilizate de către actori răufăcători care generează dezinformare”, a declarat Vera Jourova, citată de Agerpres.ro.

Pe de altă parte, a adăugat reprezentanta CE, semnatarii care au servicii susceptibile de a difuza dezinformare generată de inteligenţa artificială ar trebui să pună în practică o tehnologie pentru a recunoaşte acest conţinut şi a-l indica în mod clar utilizatorilor.

Din 25 august, cele mai mari platforme, reunind peste 45 de milioane de utilizatori activi în UE, vor fi supuse unor obligaţii în cadrul legislaţiei privind serviciile digitale (DSA). Reglementarea prevede „recurgerea la un marcaj vizibil” pentru a garanta că „un conţinut audio sau video generat sau manipulat este recognoscibil”. Însă Comisia Europeană vrea punerea în aplicare a acestei etichete „imediat” în cadrul codului de bune practici contra dezinformării.

Uniunea Europeană negociează o legislaţie specifică privind inteligenţa artificială, ce prevede obligaţii de transparenţă pentru generatorii de conţinuturi editoriale de tip ChatGPT, însă aceste discuţii între statele membre şi eurodeputaţi încă trenează.