
Politică
Prințul Harry depune mărturie la curte la Londra împotriva cotidianului Daily Mirror, acuzat că i-ar fi încălcat dreptul la viață privată
harry_la_curte.jpeg

După ce a depus jurământul, Harry a spus că a "avut experiența ostilității presei de când m-am născut". Într-o declarație scrisă de martor - publicată în același timp cu apariția sa în fața instanței - el spune că mesajele sale de pe robotul telefonic au fost piratate din perioada în care era adolescent la școala Eton.
"Mesajele mele vocale ar include informații incredibil de private și sensibile despre relațiile mele", spune el
Harry spune că atenția acordată de tabloide a făcut ca el să devină paranoic și să nu mai aibă încredere în nimeni - "un sentiment îngrozitor la o vârstă atât de fragedă".
Dar avocatul grupului Mirror, Andrew Green, a pus la îndoială unele dintre mărturiile lui Harry - spunând că o poveste din 1996 nu ar fi putut fi obținută din mesajele lui Harry, deoarece acesta a primit un telefon mobil abia în 1998. Harry răspunde că la școala sa exista un telefon fix.
Green mai spune că multe dintre poveștile grupului Mirror erau deja de domeniul public - fiind publicate de alte ziare
Prințul Harry spune că jurnaliștii erau "disperați pentru orice chestiune regală" și că "orice element din viața noastră privată este interesant pentru public".
"Doar pentru că a existat o poveste care a ieșit la iveală anterior nu înseamnă că nu au existat încercări de a duce povestea mai departe", mai spune el și adaugă că a existat o "natură competitivă între corporațiile de știri".
Avocatul Andrew Green îi replică că este puțin nedrept să te plângi de un articol în care se spune că prințul Harry a mers să se cațăre cu fratele său, în loc să participe la o gală pentru regina mamă, care fusese deja publicat de alte ziare și era de domeniul public.
Presa îl urmărește pe Harry în Afganistan
Prințul Harry a afirmat că o "țintă" a fost plasată pe capul său atunci când un jurnalist australian a dezvăluit amplasamentul său de militar britanic în Afganistan. Articolul, intitulat "TALIBANUL SOLDATULUI HARRY", a fost publicat de The People la 28 septembrie 2008.

El spune că i s-au alăturat membri ai presei britanice pentru a face filmări exclusive, scriind în declarația sa: "Chiar și într-o zonă de război nu am putut scăpa de mass-media". Dar, în ciuda unui acord cu presa conform căruia unele detalii trebuiau să rămână strict confidențiale: "Din păcate, un jurnalist australian mi-a dezvăluit locația, iar un site american a încălcat embargoul de presă. O țintă fusese plasată pe capul meu și am fost retras". El scrie că era "disperat să se întoarcă" și că dorea să termine un tur complet în Afganistan.
Rob Palmer, un detectiv particular, a primit 500 de lire sterline de la MGN – proprietarul lui Daily Mirror - la 28 septembrie 2008, iar în descrierea plății scria "Harry Afghan tour blocked – Turul afgan al lui Harry blocat".
"Din nou, este evident că MGN a comandat anchete pentru a obține detalii private despre mine folosind mijloace ilegale", scrie Harry. "Impactul pe care acest tip de lucru l-a avut asupra carierei mele, a impulsului meu și a sănătății mele mintale este atât de supărător".
"Cât sânge le va mai păta degetele cu care scriu până când cineva va pune capăt acestei nebunii." a lansat Harry o tiradă împotriva presei britanice. Avocatul Green a întrebat dacă ducele a vrut să spună "sânge pe mâini" în legătură cu un articol anume și l-a întrebat în continuare ce a vrut să spună prin aceasta.
"Unii dintre editorii și jurnaliștii care sunt responsabili pentru că au provocat multă durere, supărare și, în unele cazuri, vorbind personal, moarte", a răspuns Harry.
Procesul continuă.