Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Secretarul american de stat, Antony Blinken, va merge în China în următoarele săptămâni

blinken_sua_africa.jpg

Șeful diplomației americane, Anthony Blinken, la deschiderea Forumului SUA - Africa de la Washington, 12 decembrie 2022
Sursa imaginii: 
© Jose Luis Magana / AP via rfi.fr

Secretarul american de stat, Antony Blinken, va merge în China pentru discuții în următoarele săptămâni, a declarat marți un oficial american, la câteva luni după ce a renunțat la o călătorie planificată din cauza unui balon suspectat de spionaj chinezesc care a traversat Statele Unite. Oficialul nu a dat detalii cu privire la momentul ales, scrie Reuters.

Departamentul de Stat nu a confirmat niciun plan. „Nu avem nicio călătorie pe care secretarul să o anunțe; așa cum am spus anterior, vizita în Republica Populară Chineză va fi reprogramată atunci când condițiile o vor permite”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct Vedant Patel, potrivit Reuters.

Bloomberg News a raportat prima dată vizita planificată. Cel mai înalt diplomat american a amânat o vizită la Beijing în februarie, după ce balonul a survolat situri militare sensibile înainte de a fi doborât de armata americană.

Balonul, despre care Beijingul neagă că ar fi fost o navă guvernamentală de spionaj, a zburat timp de o săptămână deasupra Statelor Unite și Canadei.

Administrația Biden a făcut presiuni pentru a intensifica legăturile cu China, în condițiile în care legăturile dintre cele mai mari două mari economii ale lumii s-au deteriorat din cauza unor probleme care variază de la Taiwanul guvernat democratic, pe care China îl revendică ca fiind al său, până la activitatea militară din Marea Chinei de Sud.

Dar criticii au pus la îndoială deschiderile SUA față de China, susținând că deceniile trecute de relații dintre cele două țări nu au reușit să schimbe comportamentul Beijingului.