Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PSD, proiect de lege pentru abrogarea pensiilor parlamentarilor

parlamentul_romaniei_0.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Camera Deputaților

PSD a depus, marți, la Senat un proiect de lege pentru abrogarea pensiilor parlamentarilor, pentru a elimina inechitățile din sistemul de pensii și pentru „o reașezare pe baze solide a sistemului de pensii”.

 

Începând cu anul 2015, parlamentarii beneficiază de o „indemnizație pentru limită de vârstă” calculată prin raportare la numărul lunilor de mandat. Această indemnizație nu exclude însă posibilitatea ca deputații și senatorii să încaseze o pensie pentru limita de vârstă, calculată după normele sistemului public de pensii bazat pe contributivitate, se arată în expunerea de motive a proiectului.

„Perioada postpandemică aduce și pentru România posibilitatea accesării unor sume consistente prin Planul Național de Redresare și Reziliență, sume alocate din bani europeni ce vin la pachet cu necesitatea implementării unor reforme. Este și motivul pentru care dorim o reașezare pe baze solide atât a sistemului de pensii de serviciu, cât și a sistemului de indemnizații pentru limită de vârstă acordate parlamentarilor care și-au încheiat exercitarea unuia sau mai multor mandate”, arată inițiatorii legii.

„De aceea, e nevoie de măsuri legislative care să șteargă inechitățile din sistem, eliminarea indemnizației pentru limită de vârstă a parlamentarilor fiind una din aceste măsuri de înlăturare a discriminării față de persoanele care beneficiază de pensii pe criteriul contributivității”, mai spun parlamentarii PSD.