Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA, informații despre un plan ucrainean de a ataca conductele de gaz natural Nord Stream (Washington Post)

nordstream.png

Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Statele Unite au aflat despre un plan ucrainean de a ataca conductele de gaz natural Nord Stream cu trei luni înainte ca acestea să fie avariate în septembrie 2022 de explozii subacvatice, a informat marți The Washington Post, citând informații publicate online, relatează Reuters.

 

CIA a aflat în iunie anul trecut, printr-o agenție europeană de spionaj, că șase persoane din forțele de operațiuni speciale ucrainene intenționează să arunce în aer Nord Stream, a scris The Washington Post.

Informațiile ar fi fost distribuite online pe Discord de Jack Teixeira, care a fost arestat în aprilie și acuzat de scurgerea de documente americane sensibile. Washington Post a spus că a obținut o copie de la unul dintre prietenii online ai lui Teixeira, potrivit Hotnews.ro.

Raportul de informații se bazează pe informații furnizate de o persoană din Ucraina, a spus Washington Post, adăugând că CIA l-a împărtășit cu Germania și alte țări europene în iunie 2022.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat luni că investigațiile asupra atacului Nord Stream sunt active.

Nord Stream 1 și Nord Stream 2, fiecare constând din două conducte, au fost construite de Gazprom, controlată de stat, pentru a pompa 110 miliarde de metri cubi de gaz natural în Germania. The Washington Post a confirmat că a fost de acord să nu divulge numele agenției europene de informații, precum și unele aspecte ale presupusului plan, la cererea oficialilor guvernamentali, invocând riscuri pentru surse și operațiuni. Reuters nu a putut confirma imediat informațiile citate de Washington Post.