Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sondaj: Maia Sandu conduce detașat în topul încrederii populației R.Moldova (FOTO)

maia_4.jpg

Președinta R.Moldova, Maia Sandu, la summitul Comunității Politice Europene, 1 iunie 2023, Bulboaca
Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

Președinta Maia Sandu conduce detașat în topul încrederii populației R.Moldovei. Între timp, dacă duminică viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, aceleași trei formațiuni ar ajunge în Legislativ. Este vorba de Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Șor și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Sunt datele celui mai recent sondaj, realizat de Compania Date Intelegente iData și prezentat, miercuri, la Chișinău.

Potrivit sondajului, Partidul Acțiune și Solidaritate ar obține cele mai multe voturi, doar că insuficiente pentru a forma Guvernul. Pentru PAS ar vota 38,5 la sută dintre cetățenii deciși, ceea ce înseamnă 44 mandate de deputat. Partidul Șor ar obține 25,1 la sută din sufragii ce reprezintă 29 de mandate, iar Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, 24,2 la sută – 28 de deputați. Alte formațiuni nu ar accede în viitorul Legislativ. 


Sursa imaginii: 
idata

În topul încrederii populației, Maia Sandu conduce detașat, cu 23,7 la sută. Pe locul doi îl găsim pe fugarul Ilan Șor, condamnat în dosarul fraudei bancare. 11,5 la sută dintre cetățeni spun că au încredere în liderul Partidului Șor, fiind urmat de fostul președinte, Igor Dodon, cu 10,9 la sută.  


Sursa imaginii: 
idata

Iar când vine vorba despre evenimentul lunii mai, cei mai mulți cetățeni vorbesc despre Adunarea Națională ”Moldova Europeană”. 


Sursa imaginii: 
idata

În ceea ce privește aderarea R.Moldova la Uniunea Europeană, aproape 55 la sută dintre moldoveni sunt pentru, în timp ce 37,3 la sută, împotrivă. 


Sursa imaginii: 
idata

Pe de altă parte, referindu-se la ieșirea Moldovei din CSI, 52,6 la sută dintre moldoveni sunt contra, iar 34,9 la sută pentru acest proces. 


Sursa imaginii: 
idata

În același timp, respondenții au fost întrebați dacă sunt de acord cu schimbarea denumirii sărbătorii 9 mai, așa cum își doresc autoritățile. 68,1 la sută spun că nu, trebuie să rămână Ziua Victoriei, iar 16,2 la sută cred că trebuie să fie Ziua Comemorării și Reconcilierii. 


Sursa imaginii: 
idata

Sondajul a fost realizat în perioada 23-30 mai pe un eșantion de 1032 de persoane. Marja de eroare este de 3 la sută. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre sondajul iData, lansat la Chișinău