
Politică
Erdogan se confruntă cu obstacole economice după victoria electorală (analiză RFI)
Pe străzile din Istanbul, victoria sa din al doilea tur prezidențial în fața adversarului Kemal Kilicdaroglu a fost o mică surpriză.
„Este rezultatul normal, un rezultat bun. A fost ceea ce am sperat”, spune un rezident din Istanbul, Mehmet, care a vrut să fie identificat doar după prenumele său.
„Primul tur determinase deja rezultatul. Până în turul al doilea, știam dinainte rezultatul. Va fi bine pentru țara noastră”.
Dar, în condițiile în care Turcia se confruntă cu o inflație în creștere și o monedă slăbită, pentru alții, rezultatul alegerilor alimentează teama cu privire la ceea ce urmează.
„Problemele sunt foarte de mari, fie că este vorba de economie sau de alte lucruri”, spune comerciantul stradal de fructe Askin, care și-a dorit să fie identificat doar după prenumele său.
„Permiteți-mi să spun că nu este ceva ce se va rezolva în doar două zile. Nu se va rezolva ușor. O parte a problemei sunt oamenii înșiși. Ei se gândesc doar la propriile interese”.
Victorie impresionantă
În condițiile în care Turcia se confruntă cu o inflație de peste 40%, precum și cu condamnarea larg răspândită față de gestionarea cutremurelor din februarie, victoria electorală a lui Erdogan este considerată, în general, cea mai impresionantă a sa.
Dar regiunea lovită de cutremur i-a oferit lui Erdogan cel mai puternic sprijin electoral, susținătorii sărbătorind victoria sa până noaptea târziu.
Un rezultat remarcabil, spune Can Selcuki, directorul Istanbul Economics Research, o companie de sondaje de opinie. Mai ales având în vedere promisiunile mai generoase ale campaniei lui Kilicdaroglu privind relocarea victimelor cutremurului.
„Erdogan a spus că vor reconstrui și vor vinde casele. Kilicdaroglu a spus că le vor reconstrui și le vor da gratuit. Și, conform rezultatelor, oamenii îl cred mai mult pe Erdogan decât pe Kilicdaroglu, deci aș spune că este o noțiune răspândită”, a spus Selcuki.
La aflarea știrii victoriei sale, Erdogan a cântat susținătorilor săi, jurând că va fi alături de ei până la moarte. Unii observatori spun că, având în vedere că Erdogan nu a fost niciodată mai puternic decât acum, ar putea deja să plănuiască să elimine limitele mandatului prezidențial ca parte a planurilor de reformă constituțională.
„Sigur de sine și mai puternic pentru încă cinci ani”, a prezis Huseyin Bagci, directorul Institutului de Politică Externă, o organizație de cercetare din Ankara.
„Mă și aștept [ca Erdogan] să încerce să prelungească această perioadă prezidențială, ca Putin, ca Xi Jinping, poate pentru totdeauna”, a adăugat Bagci.
„Are majoritatea parlamentară. Cred că vor face asta, o schimbare constituțională pe care o poate aplica pentru un alt mandat”.
Provocările ce urmează
Dar Erdogan se confruntă cu provocări formidabile, mai ales dacă liderul turc își va continua politicile economice neortodoxe, care sunt învinuite pentru creșterea inflației și slăbirea monedei.
„Cred că acum există un consens în rândul economiștilor seculariști sau respectabili că Turcia se îndreaptă foarte rapid către crize valutare”, spune Atilla Yesilada de la Global Source Partners, avertizând asupra tulburărilor financiare.
„Personal, cred că Turcia nu va putea supraviețui în această iarnă fără o schimbare majoră, fermă și credibilă a politicii economice”.
Pentru a evita o astfel de criză, Erdogan a apelat la Mehmet Simsek pentru a-i conduce echipa financiară. Simsek a mai fost ministru de finanțe și a lucrat cândva pentru compania internațională de finanțe Merrill Lynch.
Totuși, analiștii avertizează că rămâne de văzut dacă Simsek va avea independența pentru a reveni la ortodoxia și la anatema economice ale lui Erdogan.
Orice speranță că Erdogan este gata să plonjeze din nou în politica externă este mai puțin probabilă, avertizează analistul Bagci. În schimb, el spune că Erdogan va continua să echilibreze relația sa cu președintele rus Vladimir Putin și aliații tradiționali occidentali ai Turciei.
„Sunt prieteni buni. Este adevărat că relaţiile turco-ruse pentru următorii cinci ani vor continua să fie mai puternice. În discursul său prezidenţial, el a vorbit despre asta”, a spus Bagci.
„Dar Putin este cu siguranță foarte fericit că prietenul său este președinte pentru încă cinci ani. Și astfel va fi mult mai ușor să lucreze între ei [cu Putin], decât Tayyip Erdogan să lucreze cu Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii”.
Putin a fost printre primii care l-au felicitat pe Erdogan pentru cea mai recentă victorie, lăudând ceea ce el a numit „politica sa externă independentă”.
Totuși, această politică va fi probabil supusă încercării, dacă Erdogan se va pleca în fața Washingtonului și celorlalți membri NATO și va ridica dreptul de veto al Turciei asupra cererii Suediei de a adera la alianța militară, atunci când liderii NATO se vor reuni luna viitoare.
Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.