Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tanczos Barna: Puţin probabil ca poluarea de pe Nipru să ajungă în Marea Neagră în scurt timp sau în cantităţi semnificative

tanczos_barna_judete_piromane_canicula.jpg

Tanczos Barna atrage atenția asupra județelor piromane
Tanczos Barna, ministrului Mediului
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/George Călin

Marea Neagră este departe de poluarea de pe cursul fluviului Nipru şi este puţin probabil ca unda să ajungă în scurt timp sau în cantităţi semnificative în zona României, conform ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, citat de Agerpres.

 

„În acest moment, partea ucraineană întâmpină o serie întreagă de dificultăţi. Este dificilă monitorizarea zonei din cauza minelor marine purtate de apă, însă Marea Neagră este departe de această poluare, specialiştii români fiind de părere că este puţin probabil ca poluarea să ajungă în Marea Neagră în scurt timp sau în cantităţi semnificative. Am primit asigurări de la ministrul ucrainean al Protecţiei Mediului că, dacă în urma monitorizării evoluţiei fenomenului se va constata că poluarea reprezintă un pericol real pentru Marea Neagră, partea română va fi notificată cu celeritate pe canalele diplomatice”, a declarat Tanczos Barna, într-o postare pe pagina de Facebook.

Potrivit sursei citate, ministrul ucrainean al Protecţiei Mediului şi Resurselor Naturale l-a asigurat pe oficialul român că autorităţile din ţara vecină monitorizează în permanenţă evoluţia fenomenului.

Barajul centralei hidroelectrice Kahovka din sudul Ucrainei a fost distrus, marţi dimineaţa, pe 6 iunie, de o explozie în zona ocupată de trupele ruse în partea de sud a regiunii ucrainene Herson.

În timp ce Moscova acuză Kievul, acesta din urmă şi unii comentatori occidentali cred că trupele ruse au detonat barajul, posibil pentru a zădărnici o eventuală contraofensivă a trupelor ucrainene în acea zonă.