
Politică
Încearcă dictaturile din Golf să își ascundă păcatele investind sume exorbitante în sport?
ronaldo1.jpg

„Cosmin Olăroiu: Nu vreau să aud lucrul ăsta, când aud despre comunitatea asta (n.r. Uniunea Europeană) înnebunesc. Nu sunt politician, nu înțeleg nimic și nu vreau să înțeleg nimic din politica asta. Ce înseamnă comunitar? Toată lumea spune «Uniunea Europeană ne-a interzis, Uniunea Europeană ne obligă să facem»... dar ce ne dă nouă Uniunea Europeană?
Gsp: Oho... foarte mulți bani, foarte multe investiții și o deschidere pe care n-am fi avut-o probabil fără să fim în UE în ultimii 15 ani. Sunt foarte multe zeci de miliarde...
Cosmin Olăroiu: Ne dau lucruri pe care le iau înzecit înapoi.
GSP: Nu, invers. Raportul este invers, crede-mă. Până acum, pe cifre, am primit de 3 ori mai mult decât am returnat.
Cosmin Olăroiu: Deocamdată. Dar va fi un moment în care se va plăti un preț, pe care cred că nu-l vom plăti noi, ci copiii noștri sau copiii copiilor noștri. Nu mă interesează pe mine ce spune Uniunea Europeană. Pe mine mă interesează ce este bine pentru mine ca țară. Atunci, dacă eu vreau să joc cu 7 jucători locali, nu pot face regula mea? Ca țară, am prioritate, nu mă obligi tu să joc...”
Iată o parte din discuția lui Cosmin Olăroiu cu redactorul șef al GSP, Cătălin Țepelin. Antrenorul plusează și spună că nu vrea să mai aparțină comunității europene care îi creează „alergie.” Olăroiu spune că românii nu trebuie să urmeze regulile altora și dă exemplul Ungariei a cărei echipă de fotbal a avut rezultate foarte bune în ultimul timp. Cătălin Țepelin i-a reamintit lui Olăroiu că în Ungaria investițiile în sport sunt făcute de un regim autoritar.
Cosmin Olăroiu lucrează la rândul său, în acest moment, pentru o echipă de fotbal dintr-un sistem totalitar, Emiratele Arabe Unite, țară care atrage ca și alte autocrații din Golf, evenimente de prestigiu în ciuda nenumăratelor scandaluri privind nerespectarea drepturilor omului.
Un astfel de scandal a fost și Cupa Mondială din Qatar, FIFA fiind acuzată că acceptă banii Golfului întorcând capul de la chestiuni extrem de serioase: folosirea muncitorilor asiatici în construcții în sisteme care seamănă cu sclavia, eliminarea oricărei voci critice politice sau tratarea femeilor drept cetățeni de rangul doi.
Bani mulți și sportivi celebri contra respectabilitate
Sport washing sau Spălare prin sport este termenul folosit de presa internațională pentru a descrie felul prin care dictaturile din Golf cumpără respectabilitate plătind sume exorbitante pe evenimente sportive de calibru.
„O țară care nu a câștigat niciodată o medalie de aur olimpică, Arabia Saudită a devenit brusc un jucător important în sportul global: găzduiește evenimente, cumpără echipe și ademenește sportivi cu contracte uluitoare. Este această investiție o încercare de a diversifica economia și de a distra cetățenii mai tineri, așa cum susțin liderii săi? Sau se face pentru a spăla abuzurile privind drepturilor omului, guvernarea autoritara și chiar crima?” se întreabă jurnaliștii de la canalul de televiziune CBS care au făcut un reportaj în Arabia Saudită.
Cel mai recent nume celebru care joacă pentru saudiți, la o echipă din Riad, este al fotbalistului portughez Cristiano Ronaldo. Salariul lui? Peste 200 de milioane de dolari pe sezon, cifră care însumează salariile anuale ale celor mai cunoscuși baschetbaliști americani.
Jurnaliștii CBS spun că saudiții au început această ofensivă a evenimentelor sportive acum trei ani cu organizarea unei mega-lupte pentru titlul la categoria grea în box The Clash on the Dunes. A urmat o cursă de cai cu cele mai mari premii mondiale și competiții de Formula 1.
Sunt aceste evenimente o spălare prin sport a problemelor grave privid drepturile omului? Iată ce spune pentru CBS, prințul Abdulaziz bin Turki Al Saud, ministrul saudit al Sporturilor.
„Deloc. Nu sunt de acord cu acel termen. Dacă organizezi în diverse părți ale lumii, aduci oamenii împreună. Toată lumea ar trebui să vină, să viziteze Arabia Saudită, să o vadă așa cum este și apoi să decidă. Dacă nu le place, bine.”
Viziunea de 7000 de miliarde de dolari pentru 2030 a lui Muhammad Bin Salman a inclus și decapitarea în masă a 81 de persoane în 2022
Ministrul sportului insistă că investiția masivă este un pilon esențial al ceea ce se numește „Viziunea 2030”: un plan de 7.000 de miliarde de dolari al conducătorului efectiv al regatului, prințul moștenitor Muhammad Bin Salman, sau MBS, pentru a diversifica economia și a relaxa o parte din regulile sociale foarte stricte. Ce-i drept, acum femeilor le este permis femeilor să conducă, să-și descopere capul, să dețină pașaport și să călătorească fără un tutore de sex masculin. Dar Loujain Al-Hathloul a condus mișcarea femeilor saudite pentru a obține dreptul de a conduce a fost arestată, acuzată de terorism și torturată în închisoare. Femeia nu are nici acum dreptul de a părăsi țara.
Sora sa Lina, care trăiește în exil, spune că pe măsură ce societatea saudită pare a se relaxa, represiunile politice se întețesc.
Sub conducerea lui Bin Salman, numărul execuțiilor au crescut drastic, scrie CBS, anul trecut având loc decapitarea în masă a 81 de persoane într-o singură zi. Cele mai mici critici la adresa statului, chiar și pe Twitter, au fost pedepsite cu detenție, tortură și pedepse lungi și arbitrare cu închisoarea.
„Bin Salman vrea ca atunci când lumea se gândește la Arabia Saudită, să-l vadă pe Ronaldo, nu pe Jamal Khashoggi”
Un raport al CIA arată că prințul de la Riad este cel care a condamnat asasinarea în Turcia, a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi. Scandalul a fost mondial: Khashoggi a fost atacat în consulatul saudit din Istanbul, ucis, dezmembrat și făcut să dispară.
În aceste condiții, ce crede Lina Al-Hathloul despre strălucirea pe care o aduc în regatul saudit, mega evenimentele sportive? Iată declarația pentru CBS.
„De ce ai merge în Arabia Saudită și să nu spui nimic față de ceea ce se întâmplă acolo? De ce... de ce nu vorbești în numele prizonierilor cărora li s-a pus botniță? Pentru toate familiile care nu pot vorbi? Atunci când mergi în Arabia Saudită faci parte din... din... această mașinărie de acoperire.
Cred că guvernul saudit, regimul saudit și MBS vor ca oamenii să se gândească la Ronaldo atunci când vorbesc despre Arabia Saudită și nu la Khashoggi