Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


NATO se pregăteşte de cel mai important exerciţiu de manevre aeriene

reuniune_nato.jpg

Reuniune ministerială NATO
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Octav Ganea

NATO urmează să desfăşoare săptămâna viitoare cel mai vast exerciţiu implicând manevre aeriene, ”Air Defender 23” - coordonat de Germania -, care se desfăşoară timp de zece zile, începând de luni, la care iau parte aeronave militare din 25 de ţări, anunţă miercuri oficiali americani şi germani, relatează AFP.

La exerciţiul Air Defender 23 urmează să ia parte 220 de aeronave, din 25 de state membre NATO şi ţări partenere ale Alianţei Nord-Atlantice, scrie News.ro.

Acest exerciţiu urmează să fie de natură pur defensivă, însă are scopul să transmită un mesaj şi anume Rusiei, declară presei ambasadoarea Statelor Unite în Germania, Amy Gutmann.

Air Defender 23 include o formare operaţională şi tactică - în principal în Germania -, dar şi Cehia, Estonia şi Letonia.

Acest exerciţiu a fost conceput în 2018 - în parte ca reacţie faţă de anexarea Crimeei în 2014 de către Rusia -, însă nu vizează pe ”nimeni” anume, dă asigurări comandantul Forţeşpr Aeriene germane, generalul Ingo Gerhartz.

”Suntem o alianţă defensivă, iar acest exerciţiu în acest fel este planificat”, subliniază el. ”S-au schimnat multe lucruri în perisajul strategic mondial, mai ales aici, în Europa”, declară directorul Gărzii Naţionale Aeriene americane, generalul Michael Loh.

”Acest exerciţiu vizează să completeze prezenţa permamentă a Statelor Unite în Europa şi furnizeze o formare la o scară mai mare decât ceea ce se face de obicei pe continent”, precizează el. În acest stadiu nu se prevede ca Air Defender să devină un exerciţiu regulat, anunţă Amy Gutmann. Însă ”noi nu vrem ca acvest exerciţiu să fie ultimul”, adaugă ea.

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) - înfiinţată la începutul Războiului Rece - a devenit principala organizaţie militară comună în domeniul apărării a Europei şi Americii de Nord,, din care fac parte 31 de state.