Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Agricultorii polonezi au blocat intrarea în țară a camioanelor venite din Ucraina

agricultura_substante.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Mai multe grupuri de agricultori polonezi au blocat miercuri punctul de trecere a frontierei cu Ucraina de la Medyka.

 

Agricultorii polonezi sunt nemulțumiți pentru că guvernul de la Varşovia nu le-a plătit despăgubirile promise pentru compensarea pierderilor suferite în urma pătrunderii libere în ţară a cerealelor ucrainene, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Pichete şi zeci de tractoare au împiedicat la acel punct de frontieră trecerea camioanelor venite din Ucraina. Manifestaţii de susţinere a protestului agricultorilor au avut loc în acelaşi timp în mai multe oraşe poloneze, printre care Szczecin şi Lublin.

Guvernul de la Varşovia a anunţat luna trecută că le va plăti compensaţii producătorilor de cereale afectaţi de scăderea preţurilor cauzată de intrarea şi acumularea a peste cinci milioane de tone de cereale ucrainene după ce UE a suspendat taxele vamale asupra importurilor din Ucraina pentru a ajuta această ţară în războiul cu Rusia, scrie Agerpres.ro.

Comisia Europeană a aprobat două pachete de compensaţii, de 56 şi, respectiv, 100 de milioane de euro destinate agricultorilor din ţările cele mai afectate de liberalizarea importurilor agricole din Ucraina (România, Polonia, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria).

Dar guvernul de la Varşovia a estimat că aceste compensaţii nu acoperă nicidecum pagubele agricultorilor săi,  și a cerut Bruxellesului să-i aprobe suplimentarea de la bugetul polonez cu până 2,2 miliarde de euro suma despăgubirilor acordate agricultorilor polonezi şi a interzis unilateral importurile agricole ucrainene. Însă, interdicţia a fost ridicată după ce Comisia Europeană a acceptat restricţii temporare pentru importul a patru produse agricole ucrainene, şi anume grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui.