Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Freedom House: Calitatea democrației în Georgia s-a deteriorat și mai mult

ipi-georgia-nika-gvaramia-jailed-journalist-letter-08-03-2023.jpg

Nika Gvaramia, fost ministru al educației, justiției și deținătorul unui important canal de televiziune
Nika Gvaramia, jurnalist, fost ministru al educației, justiției este în prezent arestat în Georgia
Sursa imaginii: 
International Press Institute

Motivul? Restricțiile asupra libertății presei. Arestarea anul trecut a lui Nika Gvaramia, fost ministru al educației, justiției și deținătorul unui important canal de televiziune, „a avut un impact deosebit asupra situației mass-media,” scrie radiotavisupleba.ge. Potrivit raportului Freedom House, Georgia îndeplinește doar 34% din criteriile democratice analizate.

„În ultimii 10 ani, democrația Georgiei nu a avut niciodată un scor atât de mic pe scara de rating Freedom House.”

„Pe lângă libertatea presei, nesiguranța libertății de exprimare a activiștilor și independența justiției au fost considerate o provocare pentru Georgia. În ultimii ani, Georgia a ocupat întotdeauna un loc în categoria țărilor cu regimuri hibride.”

„În afară de Georgia, (Raportul Freedem house, nr.r) arată scăderea democrației în Belarus, Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina și Slovacia. Potrivit raportului, deteriorarea cea mai rapidă a democrației, anul trecut, a fost observată în Ungaria și Rusia.”

 

Opoziția din Armenia critică negocierile premierului cu Azerbaidjanul

azatutyun.am, Europa Liberă în limba armeană, publică un interviu cu Lévon Zourabian vicepreședinte al formațiunii politice Congresului Național Armenesc, în care acesta critică ultimele negocieri ale premierului Nikol Pashinian cu Azerbaidjanul.

„Nikol Pashinian a mers și a recunoscut integritatea teritorială (a Azerbaidjanului, n.r.) Calculul său a fost următorul: recunoscând Nagorno Karabah ca parte a Azerbaidjanului, va putea obține un echilibru. (...) De exemplu, instituționalizarea dialogului Baku-Stepanakert (capitala de facto a enclavei armene, n.r.) sub supraveghere internațională sau eliminarea blocajelor (rutiere, n.r.)”

Premierul a sperat într-o imagine constructivă în ochii comunității internaționale care va face presiune asupra Azerbaidjanului și-l va forța la măsuri asemănătoare.

„Este o tehnică extraordinară în diplomație pe care o folosește Pashinian, dar arată din nou că greșește, pentru că vedem consecințele cu ochii noștri,” continuă opozantul politic. „Se vede că această etapă nu a fost urmată de o înmuiere a poziției Azerbaidjanului, ci de o atitudine mai agresivă, de instalarea a unui punct de control și, de fapt, de întărirea a blocadei (de pe coridorul Lachin, drum care leagă Armenia de Nagorno Karabah, n.r.)” mai spune Lévon Zourabian în ediția armenească a Europei Libere.

 

Cum va ajuta noua ambasadă azeră la Tel Aviv relațiile bilaterale

Președintele israelian, Yitzhak Herzog, a mers în vizită oficială în Republica Azerbaidjan, aflăm din Oxu.az care reia un interviu făcut, cu această ocazie, de Ziarul Caspian cu „Tal Katran, om de afaceri israelian, expert internațional în construirea de ecosisteme de start-up, vorbitor la TEDx și Forbes și susținător al ecosistemului de inovare din Azerbaidjan.”

„Baku și Tel Aviv se străduiesc să aducă schimburile reciproce la un nivel calitativ nou. Cea mai importantă este cooperarea dintre Israel și Azerbaidjan în domeniul energiilor regenerabile,” spune interlocutorul. Potrivit acestuia, „decizia autorităților de la Baku de a deschide o ambasadă a Azerbaidjanului la Tel Aviv este un pas important către încredere și prietenie, iar numirea lui Mukhtar Mamedov (fost ministru adjunct al educației) ca prim ambasador este o decizie rezonabilă și lăudabilă, având în vedere experiența și experiența sa.”

„Ca urmare, schimburile comerciale vor crește și vor fi create noi condiții preliminare pentru cooperare în multe domenii. Baku și Tel Aviv cooperează activ în domeniile inovației digitale, reconstrucției și construcției de orașe inteligente,” a mai spus interlocutorul israelian pentru Ziarul Caspian.

 

Compania petrolieră Tüpraş a devenit prima companie industrială turcă care s-a alăturat Water Europe

 

Water Europe este o platformă creată de Comisia Europeană pentru sprijinirea de noi tehnologii de protecție a ecosistemului european al apei, aflăm din trthaber.com.

Aderarea la Water Europe face parte din strategia Tüpraş de a atinge neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050.

„Ca parte a planului nostru strategic de transformare, ne propunem să minimizăm consumul de apă brută și evacuarea apelor uzate. În ultimii 10 ani, am recuperat și reutilizat 175 de milioane de metri cubi de apă uzată în toate rafinăriile noastre. Cu alte cuvinte, făcând acest lucru, am economisit o cantitate de apă echivalentă cu consumul anual de aproximativ 2,5 milioane de persoane,” a declarat directorul general al companiei, İbrahim Yelmenoğlu.

 

Au contribuit la Revista Presei Europa Plus:

Lala MAMMADOVA,        Azerbaidjan                                     

Elif Naz KOCA                    Turcia

Arévik GRIGORIAN          Arménia