Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”America aproape, Rusia jos, China la distanță” – cum privesc europenii lumea

rusia-china-harta-pexels-lara-jameson-8828412.jpg

Sursa imaginii: 
Pexels / Lara Jameson

Europenii sunt în continuare uniți în ce privește atitudinea față de Rusia lui Putin. Ei susțin o relație strânsă cu Statele Unite, însă și-ar dori mai multă autonomie a Europei în materie de apărare. În ce privește China, opiniile sunt împărțite. Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de Consiliul European pentru Relații Externe, ECFR.

Chiar titlul studiului este cât se poate de relevant: ”Păstrând America aproape, Rusia jos și China departe. Cum navighează europenii într-o lume competitivă”.

Raportul, cuprinde date de opinie publică din unsprezece state membre ale UE - România nu a fost inclusă în acest studiu. Datele arată că aproape trei sferturi dintre cei chestionați consideră în prezent că UE ar trebui să ia măsuri pentru a-și îmbunătăți capacitățile de apărare și n-ar mai trebui să depindă la infinit de sprijinul American. Cu alte cuvinte, o puternică susținere pentru întărirea autonomiei europene.

Altfel, Statele Unite rămân partenerul cel mai dorit de către europeni. Trei sferturi dintre ei consideră America un partener necesar, cu care împart valori și interese. Și încă un fapt interesant: mai mult de jumătate dintre cetățenii europeni chestionați consideră că relația dintre UE și SUA s-ar deteriora, dacă Donald Trump ar redeveni președinte.

De la început, autorii studiului precizează că evenimentele din ultimul an și jumătate au pus serios la încercare instinctele europenilor privind o lume a cooperării. Ei au putut vedea acum că tocmai  au aterizat într-o lume e non-cooperării.

Totuși, notează ECFR, europenii se adaptează doar încet la noua realitate.

Europenii doresc să rămână neutri într-un potențial conflict SUA-China cu privire la Taiwan. Aproape două treimi și-ar dori ca Europa să nu se implice în acest conflict.

De asemenea, ei sunt reticenți în a susține sancțiuni împotriva  marii puteri economice din Asia - chiar dacă recunosc pericolele prezenței sale economice în Europa. De exemplu, doar 35% dintre cei chestionați văd China drept un rival sau un adversar, în timp ce peste 40% o văd ca pe un potențial partener.

O abordare total opusă față de cea privitoare la Rusia, văzută de două treimi dintre respondenți drept un rival sau adversar. Chiar și în condițiile unui ipotetic tratat de pace, aproape jumătate dintre europeni ar accepta doar o viitoare cooperare limitată cu Rusia. Lor li se adaugă aproape 20% care s-ar opune oricărui tip de cooperare.

Există, totuși, o linie roșie în ce privește China - și anume dacă Beijingul ar livra arme Rusiei. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, 40% ar susține sancțiunile asupra Chinei, peste 30% s-ar opune.

În concluzie, europenii rămân uniți în ceea ce privește abordarea lor actuală față de Rusia.

Ei susțin relația strânsă a Europei cu SUA, dar doresc să se bazeze mai puțin pe garanțiile de securitate americane.

Potrivit ECFR, liderii europeni au ocazia de a crea un consens public în jurul abordării Europei față de China, SUA și Rusia. Însă trebuie să înțeleagă ce motivează publicul și să comunice în mod clar despre viitor.

Aceste decizii îi vor afecta pe cetățenii europeni - de al căror sprijin liderii europeni vor avea nevoie pentru alegerile lor în materie de politică externă.

 

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 8 iunie 2023