Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dacian Cioloș la RFI: Guvernul gestionează lamentabil greva profesorilor

Dacian Ciolos masuri fiscale mandra corabia mester carpaciul.jpg

Dacian Cioloș critică măsurile fiscale pregătite de Guvern
Dacian Cioloș critică măsurile fiscale pregătite de Guvern
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/George Călin

Oamenii nu mai sunt dispuși să tacă și să pupe inelul, declară la RFI în contextul grevei profesorilor fostul premier Dacian Cioloș, eurodeputat Renew Europe, membru al partidului REPER. În opinia sa, problema de fond în România este tensiunea socială imensă, care nu se simte la Guvern și la Președinție.

Guvernul a anunțat un memorandum privind majorarea salariilor din educație, în contextul grevei profesorilor. Documentul prevede că în noua lege a salarizării, venitul unui profesor debutant va fi la nivelul salariului mediu brut pe economie.

Dacian Cioloș spune că ”gestionarea acestor proteste de către Guvern și coaliție, gestionarea acestei greve a profesorilor este lamentabilă. Sentimentul meu e că am ajuns la un punct critic, cumva fără întoarcere, unde nu mai e suficientă doar așa, o cosmetizare electorală, adică niște decizii care să mulțumească oamenii, să tacă din gură și să pupe inelul, ci e nevoie de o abordare de fond. Evident, rezolvarea problemei salariilor, salariile cele mai mici pentru intrarea în sistem, pentru a încuraja tineri de calitate să intre în sistemul de educație și apoi, în interiorul sistemului, o modalitate de a remunera performanța în educație, pentru că degeaba votăm noi legea educației, dacă nu vom avea cine să o pună în aplicare”.

 

Marcel Ciolacu: S-au îndeplinit toate cerinţele iniţiale ale liderilor de sindicat. Acum trebuie să închidem anul şcolar

 

În opinia fostului premier, ”problema e că în acest moment, Guvernul arată atât de slab, încât mă tem că nu are capacitatea de a aborda o lege a salarizării echitabilă și nu are nici capacitatea de a negocia cu sindicatele, pentru că eu tot văd că se dă vina pe sindicate, că liderii nu sunt reprezentativi. Acum, liderii de sindicat sunt aceiași, de ani de zile, modul de negociere al sindicatelor e același, de ani de zile. Câtă vreme PSD-ul și PNL-ul, de multe ori, dar mai ales PSD-ul a vrut să abordeze negocierile cu sindicatele mai degrabă așa, din motive electorale, ca să arate ei cât de darnici sunt înainte de alegeri, au putut să negocieze cu liderii de sindicate. Acum, când e treaba mai serioasă și trebuie rezolvate niște probleme de fond, văd că dau din colț în colț. Și nici atitudinea asta de dispreț a șefilor de coaliție și a președintelui Iohannis față de cetățeni și față de cei care protestează, răspunsurile astea în doi peri, decizii care nu țin seama de realități de pe teren, nici asta nu rezolvă problema, pentru că noi avem o problemă de fond în România, e o tensiune socială imensă, care mă surprinde că nu se simte și la Guvern și la Președinție, unde probabil că preocuparea e rotativa, e o tensiune socială mare, pe fondul neîncrederii în instituțiile statului și în politicieni și de asta oamenii nu acceptă memorandumuri și tot felul de alte hârtii decise în Guvern, pentru că nu mai cred în cuvântul politicienilor”.

 
Dacian Cioloș, despre memorandumul Guvernului legat de greva profesorilor