![Ilustrație a scutului defensiv „Hyperfortress” din „Redeschiderea Sublimei Porți” ['The Sublime Door Reopens'] de către Red Team (Sezonul 1).](https://www.rfi.ro/sites/default/files/styles/inside_content/public/articol/sf_macron.png?itok=beuYy1UY)
Politică
De ce citește președintele Franței thrillere SF pentru a se pregăti pentru războaiele viitorului (analiză France 24)
Ilustrație a scutului defensiv „Hyperfortress” din „Redeschiderea Sublimei Porți” ['The Sublime Door Reopens'] de către Red Team (Sezonul 1).
![Ilustrație a scutului defensiv „Hyperfortress” din „Redeschiderea Sublimei Porți” ['The Sublime Door Reopens'] de către Red Team (Sezonul 1).](https://www.rfi.ro/sites/default/files/styles/inside_content/public/articol/sf_macron.png?itok=beuYy1UY)
„Cronica unei morți culturale anunțate” are loc în viitorul apropiat. Forțele Armate trebuie să evacueze cetățenii francezi și europeni din Grande-City după răspândirea unor zvonuri despre un atac biologic asupra liceelor. Agentul patogen este un tip de coronavirus care provoacă probleme respiratorii severe și septicemie.
Dar soldații se confruntă cu o provocare pe care nu ar fi putut-o prevedea. În această lume SF, cetățenii sunt împărțit în comunități, sau „sfere sigure”, pe baza a ceea ce doresc să vadă, să audă și să creadă.
„Există comunități structurate în jurul unui refuz deliberat de a vedea anumite părți ale realității, până în punctul în care dacă refuzi să vezi ceva, acel lucru nu mai există pentru tine”, explică Virginie Tournay, co-autoare a poveștii. „Veganii pot alege să nu vadă feluri de mâncare cu carne în ele sau chiar măcelării pe stradă”.
Este mediul ideal pentru ca inamicul să desfășoare campanii de dezinformare în masă. Bombardate cu știri false, unele sfere sigure încep să nu aibă încredere în eforturile de evacuare ale Forțelor Armate. Soldații francezi sunt dezorientați, iar coeziunea lor internă începe să se destrame.
„Astăzi, știrile false sunt peste tot. Faptul că există grupuri care aderă la știrile false este o realitate”, spune Virginie Tournay. „Dar până acum nu am împins problema până la extrem, prin aceea că există comunități structurate în jurul unor realități alternative bazate nu doar pe știri false, ci pe preferințe personale. Aici, realitatea și realitatea virtuală se confundă complet”.
SF și următorul buget militar al Franței
Camera inferioară a parlamentului Franței, Adunarea Națională, a votat miercuri, 7 iunie, următorul buget militar, care prevede o creștere la 413 miliarde de euro din 2024 până în 2030, cu o treime mai mult decât în perioada ultimilor șapte ani. Orice proiecte științifico-fantastice viitoare, cum ar fi Echipa Roșie, ar intra în pachetul bugetar „Inovare” de 10 miliarde de euro.
În contextul invaziei rusești a Ucrainei, Emmanuel Macron și guvernul său susțin că este nevoie de un impuls major al cheltuielilor militare pentru ca Franța să facă față amenințărilor contemporane și viitoare.
Bugetul va trece prin Camera superioară, Senatul, înainte de a fi votat pentru ultima dată în Adunarea Națională. Guvernul speră ca votul final să aibă loc înainte de parada militară anuală din 14 iulie.
Echipele
Echipa Roșie: autori și designeri grafici de science-fiction.
Echipa Albastră: analiști în Forțele Armate franceze.
Echipa Mov: experți civili și militari pe care Echipa Roșie îi poate contacta pentru expertiză.
Echipa Neagră: Universitatea PSL, responsabilă de operațiuni.
Procesul creativ
Virginie Tournay a aplicat să scrie povești științifico-fantastice pentru Ministerul Forțelor Armate după ce a văzut un anunț de angajare pe LinkedIn. Tournay este cercetător în științe politice la Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța (CNRS). Înainte de a aplica, ea scrisese și publicase deja un roman științifico-fantastic.
A fost selectată să se alăture Echipei Roșii, alături de o duzină de scriitori și designeri grafici. Niciunul nu este membru al Forțelor Armate. Sarcina lor este să creeze povești și ilustrații imaginând amenințări viitoare în perioada 2030-2060, la care Forțele Armate să reflecteze.
Ei își prezintă munca Echipei Albastre, care este formată din analiști militari. Tournay spune că cele două echipe au un „acord”, prin care nici una nu se aventurează pe teritoriul celeilalte.
„Acest experiment funcționează doar pentru că partea creativă și analitică sunt ținute separate”, spune ea.
„De partea creativă, producem poveștile și le trimitem mai departe. Nu depinde de noi, ca Echipă Roșie, să extragem lecții militare din ele. Nici nu aș putea să vă spun cine le analizează. Asta ne oferă o libertate imensă, pentru că nu trebuie să ne gândim la modul în care vor fi primite poveștile noastre. Și asta este foarte important, pentru că, altfel, s-ar putea să nu ne permitem să creăm povești total distopice. Avem libertate creativă totală”.
Universitatea Paris Sciences & Lettres (PSL) gestionează operațiunile proiectului. Vicepreședintele acestuia, Cédric Denis-Rémis, spune că au existat două criterii cheie de selecție pentru autori și designeri grafici. În primul rând, trebuia să fi publicat deja cel puțin o lucrare science-fiction.
În al doilea rând, aceștia au fost de acord, înainte de a fi angajați, să abandoneze o idee dacă grupul ar dori să exploreze o altă perspectivă. Doi consultanți, ambii antropologi, au fost aduși ca arbitri.
„Superputerea lor este să spună: «Păstrăm asta, nu păstrăm asta»”, explică Denis-Rémis. „Ei sunt capabili să arbitreze în cadrul grupului, astfel încât acesta să poată merge înainte”.
Universitatea PSL a creat, de asemenea, o echipă de cercetători și oameni de știință la care Echipa Roșie poate apela, dacă au nevoie de cunoștințe și expertiză specifice.
Discreția
Pentru unii dintre membrii Echipei Roșii, producerea de materiale pentru armată nu se potrivește în mod natural cu identitatea lor de scriitori și designeri grafici independenți.
„Unii autori lucrează sub un pseudonim”, spune Tournay. „Pentru autorii de science-fiction care fac asta cu normă întreagă, ar putea deveni foarte, foarte complicat dacă ar lucra deschis cu armata. Pentru că science-fiction este, prin definiție, un gen anti-autoritate, care respinge «sistemul»”.
La fel ca majoritatea cercetătorilor academicieni din Franța, Virginie Tournay este funcționar public. „Pentru mine, acest lucru se încadrează în serviciul public. Vocația mea este să consolidez și să îmbunătățesc funcționarea statului, a statului suveran”, spune ea.
Comandantul Jean-Baptiste Colas, de la Agenția Forțelor Armate pentru Inovare Defensivă (AID), spune că scopul povestitorilor precum Tournay este să scoată gânditorii militari francezi din zona lor de confort și să-i ducă departe de gândirea de turmă.
„În secolul 21, pentru a înfrunta crizele actuale și pe cele prin care vom trece în viitor, trebuie să știi să te înconjori de oameni care să te îndepărteze de preconcepțiile, părtinirile și structurile organizaționale clasice”, spune acesta.
Fac francezii ceva nou?
Forțele Armate ale Franței nu sunt primele care au apelat la lumea science-fiction. Forumul Sigma oferă de ani de zile servicii de consultanță științifico-fantastică oficialilor americani.
Ministerul Apărării din Regatul Unit (MOD) plonjează și el în acest gen. La începutul acestui an, MOD a dezvăluit „opt previziuni ale viitorului” scrise de doi scriitori americani de science-fiction renumiți, Peter Singer și August Cole.
„Să gândească inimaginabilul este pur și simplu o zi la birou pentru scriitorii talentați de science-fiction”, a spus consilierul științific șef Dame Angela McLean. „Cine nu ar vrea să audă ce au de spus oamenii aceștia?”.
Colas insistă că abordarea Franței este diferită.
„Franța a făcut-o à la française (în stilul caracteristic francez). Abordarea anglo-saxonă este foarte axată pe tehnologie”, spune el (francezii folosesc termenul „anglo-saxon” pentru a-i descrie pe britanici, americani, canadieni și australieni, sau un amestec al tuturor patru națiuni).
Colas dorește să nu fie mai prejos de „anglo-saxoni”.
„De exemplu, «Flota fantomă» [‘Ghost Fleet’] de Peter Singer și August Cole este un thriller tehnologic. Discută chestiuni de apărare, dar foarte mult din punct de vedere tehnologic”, spune el. „Franța a riscat să aibă un grup de autori care abordează probleme legate de filozofie, sociologie și psihologie, ceea ce nu este neapărat ce fac aliații noștri anglo-saxoni”.
De ce science-fiction?
Poveștile oferă o alternativă la lungile rapoarte standard pe care factorii de decizie trebuie să le parcurgă.
„Am creat aceste povești ca o modalitate de a evada. Sunt ca un mini Netflix pentru decidenți”, spune comandantul Colas. „De aceea, astăzi, inclusiv Președintele Republicii, aceștia pot accesa aceste povești și pot să pătrundă în contextul acestor amenințări. Sunt o schimbare plăcută, față de rapoartele pe care [președintele] le vede în fiecare zi, care pot fi puțin obscure, plictisitoare și insipide”.
Colas spune că președintele Emmanuel Macron a cerut o linie directă, foarte sigură, pentru a putea pune întrebări Echipei Roșii.
Povestea „După noaptea carbonică” explorează războiul energetic și a condus la reflecții în cadrul Forțelor Armate despre consumul de energie, în special combustibil, și dependența de vehicule grele în zonele de luptă.
Sunt descrise temperaturi record, care provoacă o serie de mega incendii care ard luni de zile. Economisirea energiei devine necesară pentru supraviețuirea imediată. Soldații sunt echipați cu costume de protecție speciale „Enskin”, care includ instrumente de comunicare și asigură managementul energiei. Ei se confruntă cu „Wenzis”, roboți minusculi în formă de țânțari, care își înțeapă adversarii pentru a le elimina energia.
Colas spune că Echipa Roșie a fost invitată să se alăture reflecțiilor asupra portavionului de ultimă generație al Marinei, care va înlocui actualul Charles de Gaulle. Echipa Roșie și-a imaginat posibile atacuri ale piraților, care nu fuseseră anticipate de inginerii și experții din industrie implicați în proiect.
„Grație Echipei Roșii”, spune Colas, „când a fost vorba de protejarea perimetrului apropiat al navei de război, zona din imediata proximitate a acesteia, au fost modificate părți din prevederile de securitate ale portavionului”. Nu a detaliat, din motive evidente ce țin de confidențialitatea Apărării.
Ce urmează pentru Echipa Roșie?
Echipa Roșie și-a încheiat misiunea, pentru moment. Cel de-al patrulea și ultimul sezon de scenarii va fi prezentat Forțelor Armate la sfârșitul lunii iunie. Două povestiri vor fi disponibile în librării la începutul anului 2024. Poveștile puse în vânzare către public vor fi editate, pentru a nu dezvălui informații secrete sau pentru a „da dușmanilor noștri idei neprielnice!” spune Colas.
El este încrezător că proiectul, care a costat 2 milioane de euro, și-a dovedit valoarea.
„Ne gândim la ce ar fi fezabil să punem în aplicare, poate un program mai ambițios care să includă nu numai sectorul apărării”, spune el. „Este sigur, totuși, că aventura nu se va termina. Se va schimba formatul și poate va aduce laolaltă mai mulți actori decât a făcut-o experimentul”.
Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a France 24.