Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eveniment istoric: Donald Trump, inculpat federal

Un juriu federal din Florida l-a pus ieri sub acuzare pe fostul președinte Donald Trump pentru posesie ilegală de documente secrete, obstrucționare a justiției și declarații false. Este o premieră istorică,  punctul culminant al unei anchete care a început în noiembrie 2022 cu jurii convocate atât la Washington cât și în Florida, unde s-au petrecut majoritatea faptelor cuprinse în dosar. Detaliile actului de acuzare, capetele de acuzare specifice, care nu sunt cunoscute la această ora, vor fi date publicității cel târziu marți.

Corespondentul RFI în SUA despre încă o inculpare istorică a fostului președinte Donald Trump:

Donald Trump este somat să apară marți într-o instanța federală din Miami, unde va fi inculpat, conform relatărilor mediatice, pentru reținere deliberată de documente secrete, conspirație de obstrucționare a unei proceduri legale,  și posibil diseminare de informații clasificate.

"S-a trecut Rubiconul, cu un minister al Justiției armat, servind ca garda pretoriană a partidului Democrat și Administrației în exercițiu. Trump știe că este nevinovat, că probabilele acuzații sunt gunoaie, că întregul proces,  începând cu solicitarea venită de la Arhivele Naționale, a fost corupt și politizat",

a dat de veste Jim Trusty, unul dintre avocații fostului președinte.

În fapt, eforturile de a recupera sute de documente sensibile a durat mai bine de un an, începând cu o notificare trimisă de Arhivele Naționale în mai 2021, continuînd cu o somație a minsterului Justiției și sfârșind cu o descindere a Poliției Federale la domiciliul floridian al fostului președinte în în luna august a anului trecut. Cum au stabilit, se pare, două jurii investigative, unul în capitală federală celălalt în Miami, președintele Trump a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a tergiversa și obstrucționa demersul autorităților.

Este complexul de fapte pentru care procurorul special Jack Smith, numit de ministrul justiției Merrick Garland în noiembrie trecut, a decis să-l traducă în instanța pe fostul președinte.

"Jack Smith s-a plasat într-o poziție ideală atât principial cât și practic. Atunci când supui cazul unei instanțe din Florida ai un rezervor de jurați potențiali favorabili lui Trump, ceea ce neutralizează argumentul inculpatului că se află într-un cadru ce-l prejudiciază. Va fi judecat într-un stat Republican, pe care l-a câștigat atât  în 2016 cât și în 2020, când a pierdut alegerile prezidențiale,"

reamintea Charles Coleman, fost procuror federal.

E o evidență ce nu l-a împiedicat pe fostul președinte să contra-atace în stilul caracteristic, începând cu un mesaj pe platforma să de socializare, Truth Social, că e "total nevinovat" și continuând, câteva ore mai târziu, cu prima solicitare de contribuții sub pretextul, folosit și în luna martie, când a fost inculpat în Manhattan pentru o altă serie de delicte, că "republica moare sub ochii noștri".

E o tema pe care suporterii săi, mai devotați că oricând, au amplificat-o în perfectă armonie.

"Avem toate aparențele unei inculpari politice precipitate vizând un fost președinte și actual favorit în cursa Republicană de nominalizare pentru prezidențialele din 2024. Pare că atunci când Republicanii, în special Donald Trump sunt cei măcinați, moară justiției macină repede, cu toate mijloacele; când e vorba de Democrați, în special Joe Biden, investigațiile se împotmolesc. Să fiu sincer, totul are iz de republica bananieră",

intona Matt Whitaker, controversat ministru interimar al Justiției în amurgul Administrației Trump.

Calvarul juridic al fostului președinte de două ori supus procedurii parlamentare de destituire nu s-a încheiat. Procurorul special Jack Smith îl anchetează pentru tentativă de fraudare, conspirație sedițioasă și atentat la ordinea constituțională în legătură cu evenimentele de la 6 ianuarie 2021, un juriu din statul Georgia finalizează o investigație de presiune și fraudă electorală, iar în statul New York Donald Trump este subiectul unui dosar civil de evaziune fiscală și fals în acte publice.

"Va încerca fără îndoială să invoce o uneltire a statului paralel care-l persecută, o încercare a Democraților de a-i deraia nominalizarea. Dar cred că subestimăm măsură în care americanii sunt capabili să privească lucrurile în totalitatea lor, subestimăm impactul pe care îl vor avea problemele legale asupra destinului politic al lui Donald Trump",

opina fostul ministru al Justiției Eric Holder.