Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vor moldovenii să fie europeni? Da, dar...

maia_final_summit.jpg

Președinta R.Moldova, Maia Sandu, conferință de presă la finalul summitului Comunității Politice Europene de la Bulboaca, 1 iunie 2023
Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

O recentă cercetare sociologică, ale cărei rezultate au fost date publicității miercuri la Chișinău o indică pe președinta Maia Sandu pe poziția de lider în topul încrederii cetățenilor. Însă veștile bune trebuie luate cu atenție, pentru că datele ascund și câteva aspecte îngrijorătoare.

Sondajul a fost realizat de Compania Date Intelegente iData și într-adevăr, arată că Maia Sandu conduce în topul încrederii, cu aproape 24%, cu puțin mai mult decât dublu comparative cu principalul său contestatar, fugarul Ilan Șor – acesta din urmă întrunind puțin peste 11% încredere.

De asemenea, pentru cei mai  mulți respondenți, aproape 50%, evenimentul central al lunii mai l-a constituit marea manifestație pro-europeană de la Chișinău.

Toate acestea indică un sprijin solid pentru parcursul european al țării. Dar câteva aspect reliefate de sondaj ar trebui să ne dea de gândit.

Mai întâi, procentul de doar 54% care ar vota, la un referendum, pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Este adevărat, cercetarea a fost efectuată în rândul celor circa două milioane de moldoveni din interiorul țării. Nu sunt incluși cei peste un milion aflați în afară, din care peste 70% în Uniunea Europeană. Cu aceștia din urmă, desigur, procentul voturilor pro-aderare ar crește semnificativ.

Trebuie să remarcăm însă tendința. Iar aceasta este în scădere, arată sondajul: mai precis, cu vreo 20 de puncte procentuale comparative cu vârful înregistrat în vara anului 2021.Și cu zece procente sub nivelul din noiembrie anul trecut, deci înainte de vârful crizei energetice.

 

Efectele propagandei ruse

Lucrurile nu stau foarte bine nici în privința părăsirii Comunității Statelor Independente(CSI), o entitate creată de Moscova după prăbușirea URSS. Guvernul de la Chișinău se află în acest moment într-un proces de desprindere de CSI. Dar, dacă s-ar supune la vot, mai mult de jumătate dintre respondenți se pronunță împotriva ieșirii. Mai mult. Iar tendința este, din nou, de reducere a susținerii publice pentru părăsirea CSI: de la aproape 50 de procente în primăvara lui 2021 la 35 astăzi.

Și poate vom înțelege mai bine de ce aceste cifre dacă vom privi răspunsul la o întrebare aparent ruptă de context dar, în realitate, cât se poate de relevantă.

Întrebați dacă ar fi de acord cu schimbarea denumirii sărbătorii de la 9 mai, aproape 70 spun că trebuie să rămână drept Ziua Victoriei – așadar, după modelul sovietic și apoi rusesc. Circa 16 % o văd drept Ziua Comemorării și Reconcilierii, deci o abordare neutră. Și doar 9% ar vrea să fie, pur și simplu, Ziua Europei.

Aceasta este o dovadă al remanenței în conștiința public al mitului sovietic al marelui război de apărare a patriei, preluat apoi de propaganda putinistă și pus la baza discursului de justificare a agresiunii împotriva Ucrainei.

Cifrele ne indică, pe ansamblu, că există o susținere destul de bună pentru traiectoria europeană. Dar detaliile din spatele lor arată și cât de importante sunt efectele propagandei ruse în Republica Moldova.

Șansa europenizării acestei țări - și prin ea, a reunirii românilor de pe malurile Prutului sub egida Uniunii Europene și, poate, a NATO – este reală. Dar sondajul arată și cât de grea se anunță bătălia pentru atingerea acestor obiective.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 9 iunie 2023