Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Virgil Guran, vicepreședinte PNL: Rocada premierilor se poate face și mâine, dacă vrea PSD

Virgil Guran PNL rocada premieri PSD.jpg

Virgil Guran: Rocada premierilor trebuie făcută, există un protocol
Virgil Guran: Rocada premierilor trebuie făcută, există un protocol
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/George Călin

PNL și-a propus să predea postul de premier PSD-ului când vrea PSD-ul, chiar și mâine, declară la RFI vicepreședintele liberal Virgil Guran. El critică atitudinea social-democraților privind rocada: ”PSD a zis lasă să rezolve aceste crize premierul liberal și o să venim noi după ce este liniște”.

Virgil Guran spune că rocada premierilor trebuie făcută: ”Trebuie s-o facem, pentru că există un protocol, pe care noi am vrut să-l respectăm, liberalii, ați văzut că s-a pus la dispoziție premierul. E o părere a mea, nu este neapărat a partidului, cred eu că colegii noștri de coaliție de la PSD au zis lasă să rezolve aceste crize premierul liberal și o să venim noi după ce este liniște. În mod normal, trebuia să se respecte protocolul, dar noi ne asumăm întotdeauna o responsabilitate, este foarte adevărat că asta de multe ori ne aduce prejudicii de imagine, dar cred eu că oamenii care judecă în profunzime ar trebui să vadă că ne asumăm și cei care își asumă merită respect de multe ori”.

 

Reporter: Când v-ați propus să predați postul de premier PSD-ului, care sunt acum scenariile în partid?

Virgil Guran: Păi, ne-am propus să predăm postul PSD-ului când vrea PSD-ul să vină să preia. Dacă mâine vine PSD-ul, mâine va prelua PSD-ul. Dacă vine peste o săptămână, peste o săptămână. Nu e o problemă, noi ne ținem de cuvânt, este un protocol, trebuie realizat. Cred că în politică așa se poate căpăta încredere din nou în fața populației, în fața coaliției și așa mai departe, respectând ceea ce spunem.

 

Reporter: Adică dacă vine PSD-ul și spune gata, suntem pregătiți, atunci faceți rocada, indiferent ce se întâmplă cu greva profesorilor?

Virgil Guran: Bine, noi ne asumăm în continuare să rezolvăm, că nu plecăm, suntem la guvernare, dar cred eu că nu ar influența în mod negativ această rocadă. Tot acest Guvern este, tot această alianță este, deci soluțiile pot să fie aceleași, nu se pot schimba soluțiile doar schimbând premierul, dar este un protocol pe care trebuie să-l respectăm.

 

Reporter: E adevărat că parlamentarilor PNL li s-a cerut de către conducerea formațiunii să stea toată săptămâna viitoare în București?

Virgil Guran: Tot timpul ni se cere să fim prezenți. Oricum, nu avem voie să plecăm, trebuie să participăm la activitățile din Parlament.

 

Reporter: Dar vi s-a cerut acum, în mod expres?

Virgil Guran: Nu, întotdeauna, în ultimul timp ni s-a cerut, pentru că trebuie să recunoaștem că fiind multe delegații în străinătate, uneori nu există acel cvorum necesar pentru a trece legile organice.