Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Virgil Guran (PNL), către profesori: Dacă nu sunt bani, nu sunt bani

Virgil Guran PNL batrani maltratati azile.jpg

Virgil Guran: Nu cred că este cazul să se ceară demisia ministrului Budăi. Gabriela Firea nu știa nimic, e un om care empatizează
Virgil Guran: Nu cred că este cazul să se ceară demisia ministrului Budăi. Gabriela Firea nu știa nimic, e un om care empatizează
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Profesorii ar trebui să fie înțelegători, spune la RFI vicepreședintele PNL Virgil Guran, în timp ce greva generală continuă. El susține că bugetul de stat nu suportă majorări salariale importante peste noapte.

Virgil Guran spune pe fondul grevei profesorilor că ar trebui să existe puțină înțelegere din partea protestatarilor: ”Am spus dintotdeauna că în învățământ sunt necesare salarii mai mari, pentru a putea avea un învățământ de calitate, bine, coroborat cu o reformă, dar în același timp cred eu că ar trebui să existe puțină înțelegere acuma și să se poată urma acei pași despre care se discută, pentru că realitatea este cea prezentată de ministrul de Finanțe, nu există suficienți bani în buget, pentru a se rezolva toate revendicările (...). Eu cred că trebuia să existe înțelegere, pentru că dacă nu sunt bani, nu sunt bani în momentul acesta. Într-adevăr, se poate vorbi din ce cauză nu sunt bani, de ce nu s-au mărit salariile în educație de acum trei ani, cinci ani, zece ani, 20, deci sunt multe lucruri care se pot discuta, dar asta este realitatea, trebuie să pornim de la ce avem acuma: nu sunt acei bani, nu sunt suficienți”.

 

Un nou protest al sindicatelor din Educatie în Capitală. Sunt așteptați 20.000 de oameni

 

Dacian Cioloș la RFI: Guvernul gestionează lamentabil greva profesorilor

 

Reporter: De ce v-ar crede profesorii când spuneți că nu sunt bani, din moment ce pentru pensiile speciale sunt bani, pentru sinecuri sunt bani, pentru diverse achiziții aberante prin ministere sunt bani?

Virgil Guran: Păi, cu pensiile speciale se încearcă această diminuare. De-a lungul timpului, au existat mai multe proiecte, care diminuau pensiile speciale, dar din păcate, la CCR au picat. Nu cred că putem fi acuzați că ne dorim să existe pensii speciale. Credeți-mă că am votat cu două mâini orice fel de formă și o să votăm orice fel de formă care va duce la diminuare și care va putea duce la a rămâne în picioare legea, să nu pice la CCR. În același timp, nu sunt suficienți bani și dacă s-ar diminua pensiile speciale, nici vorbă, cred că nici 10% din revendicările profesorilor nu se pot rezolva prin această reducere. Apropo de nu știu ce achiziții aberante, nu știu despre ce este vorba, dar există un buget care este votat, un buget care se aplică și (...) trebuie să se ajungă la acea rectificare, care se poate face după luna iulie, trebuie să se creeze alt buget și să se găsească soluții. Tocmai de aceea vă spun că nu se pot găsi soluții peste noapte, ținând cont că avem și un deficit bugetar în acest moment.

 
Virgil Guran, despre greva profesorilor