Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sfârșitul instabilității politice în Bulgaria

mariya-gabriel-p036012001101-728940.jpg

Maria Gabriel
Sursa imaginii: 
Lukasz Kobus / audiovisual.ec.europa.eu

Bulgaria are în sfârșit un guvern ales, după o perioadă nefavorabilă de zece luni care a declanșat două alegeri parlamentare anticipate. Soluția este un guvern de consens național, cu doi prim-miniștri care își împart puterea.

Este un guvern de acord național doar în sensul că reunește dușmani declarați: coalițiile foștilor prim-miniștri Boïko Borissov și Kiril Petkov. Aceștia domină peisajul politic bulgar și locurile din Parlament. Cu toate acestea, partidele lor sunt de dreapta, ambele pro-occidentale, unul pretinzând că este reformator, celălalt conservator.

Opoziția include Partidul Socialist și naționaliștii pro-ruși. În ultimii doi ani, țara se află în criză politică, cu un parlament extrem de fragmentat, cu șase, uneori șapte partide reprezentate, și o succesiune de alegeri legislative anticipate care nu fac decât să repete același rezultat. În cele din urmă, a luat naștere această coaliție nefirească, cu prim-miniștri care nu sunt liderii principalelor partide.

Nikolai Denkov, fost ministru al Educației, va fi în funcție pentru primele nouă luni. Maria Gabriel, fost comisar european, va prelua funcția pentru următoarele nouă luni. Acest guvern prin rotație va trebui să facă față unei inflații crescânde, tensiunilor instituționale cu președintele pro-rus Rumen Radev și cu procurorul general foarte controversat Ivan Geshev, unei reforme judiciare spinoase și situației internaționale.

 

Traducere și adaptare de Axenia Dociu de pe pagina în limba franceză a RFI.

 
 
Tags: