
Politică
Expert ucrainean în știri false: Rușii invadează mai întâi mințile, apoi trimit armata
picture1.png

Olga Iurkova: Am creat site-ul în urmă cu nouă ani, pe 2 martie 2014, când Rusia a invadat Crimeea și, în același timp, multe știri false au inundat spațiul informațional. De exemplu că ucrainenii sunt fasciști, deci Ucraina este o țară fascistă, Ucraina este un stat eșuat sau Ucraina este un stat condus de o junta care a ajuns la putere ca urmare a unei lovituri de stat. De asemenea, o narațiune importantă a fost ca în Ucraina se desfășura un război civil.... evident că nu era adevărat, se petrecea o invazie rusă... o altă narațiune a fost că oamenii din Crimeea doreau să fie sub administrație rusească.... La fel, nu era adevărat, vorbeau despre asta oameni în uniforme fără inscripții, dar erau evident soldați și forțe speciale ruse.
Reporter: Toate aceste narațiuni au fost îndreptate către ucraineni, către ruși sau către restul lumii?
Olga Iurkova: Ne-am ocupat în primul rând de narațiuni îndreptate către ruși și către restul lumii, în special către lumea vorbitoare de engleză. Pentru că în Ucraina am înțeles ce se întâmplă și le-ar fi fost greu să ne convingă că avem război civil pentru că știam că nu este adevărat. Așa că am început proiectul în engleză și rusă din acest motiv, pentru că țintele principale ale acestor dezinformări erau persoanele vorbitoare de limbă rusă și engleză. Acum avem un proiect foarte cunoscut, avem o reputație foarte bună, avem milioane de vizualizări. Siteul are versiuni în 15 limbi, majoritatea sunt limbi europene, dar acum avem și o versiune turcă. Chiar anul trecut am lansat această versiune deoarece propaganda rusă este destul de activă și în sudul global, așa că acum încercăm să ne mutăm și acolo.
„De exemplu, rușii încearcă să-i convingă pe români că nu este nevoie acum să ajute Ucraina”
Reporter: Există și o versiune romanească?
Olga Iurkova: Da, chiar luna trecută am creat versiunea românească pentru a explica probleme sensibile pentru români. Nu avem foarte multe resurse pentru că inițial eram voluntari, dar acum am obținut granturi la fundații de renume și, de asemenea, suntem parteneri Facebook. Facebook are acum un program de parteneriat cu verificatori independenți și facem parte din rețeaua internațională de verificare a informațiilor. Putem raporta astfel știrile false despre Ucraina, le putem dezminți, iar știrile sunt scoase din newsfeed. Cred că este un pas foarte important făcut de Facebook pentru a reduce numărul de știri false și dezinformarea online.
Scopul principal al acestei propagande în timp de război este de a semăna neîncredere între Ucraina și partenerii săi, oamenii care ajută Ucraina. Nu arată întotdeauna ca propagandă directă pro rusă, cel mai adesea vorbim de tactici de a muta narațiunea către problemele domestice.
De exemplu, rușii încearcă să-i convingă pe români că nu este nevoie acum să ajute Ucraina pentru că acest război tinde să fie înghețat. Iar ucrainenii nu vor să negocieze cu Rusia, ceea ce nu este adevărat, pentru că în realitate Rusia nu vrea să negocieze deloc. Ei vor doar să ocupe Ucraina și să o alipească Rusiei. Se concentrează pe sentimentul de oboseală vis-a-vis de război deoarece vorbim de bani, resurse pe care partenerii noștri le împart cu noi, iar ei nu sunt foarte bogați. Mulți dintre vecinii care ne-au ajutat cel mai mult sunt țări nu foarte bogate. Din acest motiv devin o țintă a acestei propagande, propagandiștii încearcă să apese pe butoane sensibile astfel încât să creeze dezamăgire și neîncredere în ucraineni.
Vor să creeze o imagine proastă a refugiaților ucraineni. Aceste povești sunt răspândite nu prin mass-media rusă mainstream, ci pe rețelele sociale, pe unele canale Telegram sau Facebook sau în grupuri de mesagerie. Se răspândesc zvonuri pentru ca oamenii să...
„Am încercat să convingem pe toată lumea că există o problemă cu această cantitate uriașă de propagandă, că rușii creează o imagine complet falsă a Ucrainei, dar nimeni nu a avut încredere în noi pentru că arăta ca o fantezie, părea imposibil să creezi propagandă la o asemenea scară...”
Reporter: Pot să vă spun eu o narațiune care a prins în România: ucrainenii sunt foarte bogați, conduc mașini 4X4, se cazează în hoteluri mari, de ce să-i ajute statul român?
Olga Iurkova: Da, exact. Eu sunt prima dată în România și, când am plecat de la aeroport cu taxiul, șoferul mi-a spus același lucru, aceeași narațiune că ucrainenii sunt bogați, că ucrainenii au venit aici cu mașini scumpe. Unii ucraineni sunt bogați, dar nu e ca... nu suntem o țară bogată. Nu suntem Emiratele Arabe. Unii oameni poate sunt bogați, dar nu toți. Aceasta pare o narațiune creată doar pentru a convinge oamenii că nu avem nevoie de ajutor.
Reporter: Văd că Ucraina a dobândit o mare experiență în lupta împotriva dezinformării care vine din Rusia, lucrați din 2014. Acum îi puteți sfătui efectiv cei din UE, pe americani...
Olga Iurkova: Sunt de acord cu dumneavoastră în această privință pentru că da, în primii ani după 2014, am încercat să convingem pe toată lumea că există o problemă cu această cantitate uriașă de propagandă, că rușii creează o imagine complet falsă a Ucrainei. Dar nimeni nu a avut încredere în noi pentru că arăta ca o fantezie, părea imposibil să creezi propagandă la o asemenea scară. Dar apoi au avut loc alegerile din SUA și a existat interferența Rusiei cu știrile false, a avut loc Brexitul, apoi unele cazuri de interferență rusească în alegerile din diverse țări. Așa că în 2016, oamenii, mai ales din cei UE, au înțeles că este o problemă reală și au început să ne invite să explicăm cum funcționează... pentru că avem o experiență cu adevărat unică, din păcate, pentru că ne confruntăm cu o provocare atât de mare în acest domeniu. Facem cercetări, am dezmințit peste 7000 de știri false create de Rusia. Putem analiza narațiunile din spatele lor și avem acum probe științifice vis-a-vis de felul în care funcționează toate acestea. Aș spune că am devenit este o arhivă de documentare a crimelor informaționale rusești. Ei fac crime militare, dar și infracțiuni informaționale pentru că înainte de crimele militare există o invazie informațională. Mai întâi invadează mințile, apoi invadează fizic țara. Asta se petrece în Ucraina.