Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Fostul prim ministru Boris Johnson va demisiona din funcția de deputat cu efect imediat după ce a primit raportul unei comisii de anchetă privind petrecerile de la Downing Street

boris_johnson.jpg

Boris Johnson
Boris Johnson era deputat în circumscripția Uxbridge și South Ruislip din mai 2015
Sursa imaginii: 
Facebook Boris Johnson

Boris Johnson își anunță demisia din funcția din funcția de deputat după primirea unui raport de anchetă alunei comisii parlamentare înființată pentru a decide dacă a indus în eroare cu bună știință Camera Comunelor atunci când era prim ministru cu privire la petrecerile ilegale de la reședința sa oficială în timpul pandemiei Covid.

Boris Johnson a acuzat ancheta Camerei Comunelor că a încercat să îl "alunge". "Încă nu au prezentat nici măcar o dovadă că am indus în eroare Camera Comunelor cu bună știință sau din neglijență", a declarat el după primirea textului raportului, citat de BBC.

La începutul zilei de vineri, el a primit o copie a raportului care urmează să fie publicat, despre care a afirmat că este "plin de inexactități și miroase a prejudecăți".

În mărturiile date în fața Comisiei pentru privilegii în martie, Boris Johnson a recunoscut că a indus în eroare Parlamentul, dar a negat că a făcut-o intenționat, spunând că distanțarea socială nu a fost "perfectă" la adunările din Downing Street în timpul închiderii Covid, dar a adăugat că acele erau evenimente de lucru "esențiale", despre care a susținut că au fost permise.

Boris Johnson a mai spus că "actualul prim-ministru și ocupantul de atunci al aceleiași clădiri, Rishi Sunak" au crezut, de asemenea, că "lucrau împreună în mod legal". Atât el cât și Sunak au fost amendați de Poliția Metropolitană a Londrei pentru încălcarea restricțiilor pandemice adoptate de însuși guvernul pe care-l conducea la acea vreme.

Boris Johnson a susținut că "îndepărtarea" sa a fost "primul pas necesar" al unora care i se opun, "pentru a se răzbuna pentru Brexit și, în cele din urmă, pentru a inversa rezultatul referendumului din 2016".

Comisia de anchetă a fost formată din șapte deputați, dintre care patru din Partidul Conservator din care face parte și Boris Johnson și prezidată de deputata Laburistă Harriet Harman.

Raportul de anchetă nu a fost încă făcut public, dar este clar că verdictul va fi unul de vinovăție, iar comisia ar fi putut recomanda suspendarea lui Boris Johnson din Camera Comunelor, iar dacă suspendarea ar fi fost aprobată și ar fi fost mai lungă de 10 zile, atunci ar fi fost posibilă inițierea unei petiții în vederea declanșării unui scrutin parțial în circumscripția Uxbridge și South Ruislip, în vestul extrem al Londrei.

În urma demisiei și a vacantării postului de deputat la Uxbridge și South Rusilip va avea acum loc un scrutin parțial la care Boris Johnson se poate înscrie în competiție. El reprezenta această circumscripție din 2015 și la ultimele alegeri din 12 decembrie 2019 se situase pe primul loc cu 52,6% din voturi, cu un avans de 15% și 5.200 de voturi înaintea candidatului Partidului Laburist.

Boris Johnson a fost nevoit să demisioneze din funcția de lider al Partidului Conservator pe 6 iulie 2022 când a pierdut sprijinul majorității deputaților Conservatori, fiind înlocuit în funcția de prim ministru pe 6 septembrie 2022 de Liz Truss, care nu a rezistat decât 49 de zile în funcție fiind înlocuită de Rishi Sunak.