Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambasadorul României în Kenya, acuzat de un grup de diplomați africani că i-ar fi asociat cu maimuțele într-o reuniune diplomatică

logo-mae_1.jpg

Sursa imaginii: 
http://www.mae.ro

Ambasadorul României în Kenya, Dragoș Viorel Țigău, este acuzat de un grup de diplomați africani că i-ar fi asociat cu maimuțele într-o reuniune diplomatică la sediul ONU din Nairobi, notează kenyanforeignpolicy.com. Incidentul ar fi avut loc în 26 aprilie, în timpul discuțiilor cu grupul de diplomați din Europa de Est, unde ambasadorul s-ar fi referit la grupul african spunând: „Grupul african ni s-a alăturat”, după ce a observat o maimuță neagră în apropiere.

Acest lucru părea să facă o legătură între prezența unei maimuțe și grupul de diplomați africani care nu erau însă prezenți la reuniune. Țigău, în calitatea sa de președinte al Grupului regional al statelor est-europene, convocase o reuniune în incinta ONU, potrivit surselor diplomatice consultate de Kenyan Foreign Policy, transmite G4Media.ro.

Comentariul, perceput de unii dintre cei care au participat la reuniune ca fiind ”insensibil și lipsit de respect”, a determinat grupul de diplomați africani să ceară clarificări și scuze publice, scrise.

Mai mult, surse apropiate grupului african indică faptul că au protestat atât la Ministerul kenyan al Afacerilor Externe, cât și la ambasadorul acuzat și au semnat inclusiv o scrisoare de protest la adresa diplomatului român.

În plus, au fost depuse eforturi pentru a implica Biroul Națiunilor Unite din Nairobi în rezolvarea chestiunii, dar conducerea acestuia a fost acuzată că tratează cu prea multă lejeritate incidentul.

„Grupul african dorește să se refere la faptul că încă din 1948, Declarația universală a drepturilor omului a proclamat că toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturile și libertățile prevăzute în aceasta, fără nici un fel de distincție, în special în ceea ce privește rasa, culoarea sau originea națională”, se arată într-o parte a scrisorii de protest adresată directorului general al ONU de la Nairobi.

Potrivit scrisorii de protest, diplomații africani au amenințat anterior că vor părăsi Adunarea ONU-Habitat, care se desfășoară la Nairobi, în semn de protest, cerând scuze din partea diplomatului.

Ambasadorul, chemat de urgență de la post

Ministerul Afacerilor Externe a transmis pentru G4Media că ambasadorul a fost chemat de urgență de la post, în 8 iunie, și a precizat că instituția nu a fost informată cu privire la incident de către ambasador, conform regulilor:

Comunicatul MAE:

”În legătură cu informațiile privind remarca ambasadorului României în Republica Kenya în timpul unei reuniuni de lucru, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) face următoarele precizări:

Având în vedere situația creată de conduita ambasadorului României în Republica Kenya, ministrul afacerilor externe a demarat deja procedura de rechemare de la post a ambasadorului.

De asemenea, de îndată ce conducerea MAE a aflat despre incident în seara zilei de 8 iunie 2023, ministrul afacerilor externe a dispus ca ambasadorul român în Republica Kenya să se deplaseze în regim de urgență în țară, iar Corpul de Control și Evaluare Diplomatică (CCED) al MAE să declanșeze imediat procedurile necesare aferente, inclusiv pentru stabilirea măsurilor interne ale MAE care se impun în situația dată.

MAE precizează că, în mod regretabil și contrar regulilor instituției, inclusiv a celor de conduită și etică, ambasadorul român în Republica Kenya nu a informat Centrala MAE, anterior datei de 8 iunie, conform procedurilor și practicilor în vigoare, despre incidentul în cauză, care a avut loc la finalul lunii aprilie 2023.

În ceea ce privește remarca din timpul reuniunii, ambasadorul român din Republica Kenya a prezentat ulterior incidentului scuzele sale, inclusiv în scris.

Ministerul Afacerilor Externe regretă profund această situație, adresează scuzele sale tuturor celor afectați și respinge și condamnă ferm orice comportament și orice atitudine incompatibile cu respectul reciproc. Orice comportament sau comentariu de natură rasistă este absolut inacceptabil.