Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Volodimir Zelenski confirmă că a început contraofensiva Ucrainei

presedintele_ucrainei_volodimir_zelenski.jpeg

Zelensky spune că armata sa mai are nevoie de tancuri pentru contraofensivă
Sursa imaginii: 
Ukraine Presidency

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a confirmat sâmbătă că în Ucraina au loc atât contraofensive, cât și operațiuni defensive, relatează SkyNews.

”Dar asta este tot ce aflăm deocamdată, întrucât președintele ucrainean a refuzat să spună în ce stadiu se află acestea”, notează jurnaliștii de la SkyNews.

Forțele ucrainene au avut nevoie de timp pentru a se familiariza cu echipamentul militar nou provenit din Occident. În paralel, Ucraina a recrutat și instruit zeci de mii de noi recruți, iar o parte semnificativă a acestei pregătiri a avut loc în străinătate.

Cu toate acestea, întârzierea în desfășurarea ofensivei a permis Rusiei să-și consolideze și să-și extindă apărarea, perturbând astfel planurile Ucrainei, spun analiștii militari.

Distrugerea barajului Kahovka în această săptămână a protejat flancul rusesc din regiunea Herson de un eventual asalt ucrainean.

Este probabil că armata ucraineană anticipase această situație, deoarece rușii instalaseră explozibili în jurul barajului încă de la ocuparea acestuia la începutul anului trecut.

În ultimele două zile, au avut loc operațiuni ucrainene „importante" în mai multe sectoare din estul și sudul Ucrainei, susține ministerul britanic al Apărării în evaluarea de sâmbătă.

Serviciile militare secrete britanice susțin că forțele ucrainene „au făcut probabil progrese bune" și „au pătruns în prima linie de apărare rusă".

Cu toate acestea, în alte zone, progresul trupelor ucrainene „a fost mai lent".

În ceea ce privește trupele rusești, ministerul britanic al Apărării crede că au și probleme chiar dacă au avut și operațiuni de succes.

Volodimir Zelenski a ridicat pur și simplu din umeri la un briefing de presă de la Kiev, la care a participat și premierul canadian Justin Trudea, sâmbătă, atunci când i s-a cerut să răspundă la comentariile lui Vladimir Putin potrivit cărora Ucraina a început contraatacurile sale larg anticipate.